U 65. GODINI ŽIVOTA

Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

Predsjednik Europskog parlamenta, talijanski socijaldemokrat David Sassoli preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u Italiji u 65. godini, objavio je njegov glasnogovornik.

“David Sassoli preminuo je 11. siječnja u 1:15 ujutro u CRO-u (onkološki referentni centar) u Avianu, Italija (sjeverno od Venecije), gdje je bio hospitaliziran” od kraja prosinca, objavio je na Twitteru Roberto Cuillo, glasnogovornik Davida Sassolija.

“Datum i mjesto sprovoda bit će objavljeni u idućim satima”, dodao je.

U ponedjeljak poslijepodne njegov glasnogovornik objavio je hospitalizaciju predsjednika Europskog parlamenta od kraja prosinca “slijedom ozbiljnih komplikacija zbog disfunkcije imunološkog sustava” te otkazivanje njegovih službenih aktivnosti.

”S tugom sam primio vijest o smrti Davida Sassolija. Njegov je odlazak velik gubitak za Europsku uniju i Italiju. Pamtim izvrsnu suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om. David je bio velik prijatelj Hrvatske i dao je snažan doprinos jačanju europske demokracije”, objavio je premijer RH Andrej Plenković na Twitteru i izrazio sućut obitelji i EP-u.

Budući da je u prošlosti bolovao od leukemije, Sassoli je ove jeseni već bio hospitaliziran zbog upale pluća, zbog koje je nekoliko tjedana bio udaljen od Europskog parlamenta.

Bivši novinar, voditelj televizijskih vijesti u Italiji prije nego što se okrenuo politici, David Sassoli bio je na čelu parlamenta u Strasbourgu od 2019. Mandat mu je završio ovog mjeseca, na polovici mandata petogodišnjeg zakonodavnog tijela.

Izbori za njegova nasljednika trenutno su zakazani za 18. siječnja.

Njegova skupina, Socijaldemokrati (S&D), druga politička snaga u Europskom parlamentu, odustala je sredinom prosinca od predstavljanja svog kandidata, otvarajući put za izbor kandidatkinje Europske pučke stranke EPP (desno), sadašnje prve potpredsjednice parlamenta, Maltežanke Roberte Metsole./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije