Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

PREMIJER F BiH Novalić gašenje Aluminija nazvao “neumoljivošću ekonomije nad politikom”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u oproštajnu posjetu veleposlanicu Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann.

Iako je posjeta imala kurtoazni karakter, nezaobilazne teme razgovora su bile aktualno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje gospodarstva, „Alumunij“, a riječ ekonomija dominirala je tijekom cijelog susreta, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Jer, kako je naglašeno, bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava.

Novalić je istakao značaj dobrih odnosa dviju zemalja, posebno na planu trgovinske razmjene i njemačkih investicija u gospodarstvo BiH. S tim u vezi rečeno je da su jačanje vladavine prava i stvaranje primamljivijeg poslovnog ambijenta uvjeti bez kojih se neće moći ići naprijed u razvoju domaćeg tržišta i ekonomije.

Kad je riječ o „Aluminiju“ Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u ovakvu situaciju, prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo gospodarsko društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar „Aluminija“. Prestanak rada mostarskog kombinata nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prvenstveno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama.

Veleposlanica Hohmann poželjela je svom domaćinu da nastavi reformski put koji je započeo, rekavši da će naša zemlja kao i do sada, imati podršku SR Njemačke na putu ka Evropskoj uniji.

U znak zahvalnosti za sve što je učinila tijekom svog mandata i sjećanja na razdoblje provedeno u Bosni i Hercegovini premijer Novalić je veleposlanici Hohmann, uručio prigodan poklon, poželjevši joj uspješan nastavak diplomatske karijere u glavnom gradu Estonije Talinu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte