Prekretnica u medicini: Ranjenom vojniku presadili penis i mošnje

Na vojniku ranjenom improviziranom eksplozivnom napravom u Afghanistanu izvedena je prošlog mjeseca prva potpuna transplantacija penisa i skrotuma na svijetu, objavili su predstavnici bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu u ponedjeljak, prenosi Večernji.hr.

Tim od devet plastičnih kirurga i dva urologa sudjelovao je u operaciji ratnog veterana čija nacionalnost nije objavljena, a koja je trajala 14 sati i izvedena je 26. ožujka, navela je bolnica u priopćenju. Tim je transplantirao čitav penis i skrotum bez testisa s preminulog darivatelja organa.

Ranjeni muškarac koji je želio ostati anoniman oporavio se od operativnog zahvata i uskoro bi trebao napustiti bolnicu. “Nadamo se da će ta transplantacija uspostaviti gotovo potpune urinarne i seksualne funkcije mladića”, kazao je dr. W. P. Andrew Lee, šef plastične i rekonstrukcijske kirurgije medicinskog fakulteta sveučilišta Johns Hopkins. Vojnik je kazao, prema priopćenju, da je teško prihvaćao posljedice eksplozije. Detalji njegova ozljeđivanja nisu objavljeni. “Kad sam se prvi put probudio nakon operacije, napokon sam se osjećao normalnijim… a i razina samopouzdanja bila je viša. Samouvjerenost… kao da sam konačno O. K.” prenesene su vojnikove riječi u priopćenju.

Kirurzi sveučilišne bolnice Johns Hopkins izveli su u prosincu prvu američku transplantaciju obje ruke na drugom ranjenom vojniku. Takvi zahvati uključuju operativno presađivanje kože, mišićnog tkiva i tetiva, živaca, kostiju i krvnih žila. Lee je kazao kako je moguće rekonstruirati penis koristeći se tkivom i s drugih dijelova tijela, no u takvim bi slučajevima bila potrebna i implantirana proteza za postizanje erekcije, a tada je rizik infekcije mnogo viši. Uz to pripadnici oružanih snaga često nemaju dovoljno upotrebljivog tkiva na drugim dijelovima tijela zbog drugih ozljeda, kazao je./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...