Hrvatski Medijski Servis

Prekinuta sjednica Zastupničkog doma, nastavak najavljen za 26. srpnja

Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) prekinuo je današnju sjednicu tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, a nastavak sjednice najavljen je za 26. srpnja.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić prekinuo je zasjedanje nakon oštre rasprave između šefa Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i zastupnice DF-a Maje Gasal-Vražalica.

Zastupnici su prije toga prihvatili zahtjev Kluba zastupnika SDS-a da se po hitnom postupku razmatra prijedlog izmjena Zakona o trošarinama koji previđa ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u prosincu prošle godine.

Osnovni razlozi zbog kojih je zatražena procedura usvajanja zakona po hitnom postupku, kako su naveli predlagači, jeste poskupljenje goriva koje je izazvalo val drugih poskupljanja životnih i drugih namirnica, zatim da usvojeno zakonsko rješenje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava, te da posljednje izmjene zakona nisu opravdale svoje postojanje u praksi. Od prosinca 2017. kada su posljednje izmjene i dopune stupile na snagu prikupljena sredstva od povećanih trošarina se akumuliraju, ali još nema dogovora o raspodjeli sredstava.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević je tijekom rasprave ukazala na činjenicu da je prikupljeno 220 milijuna KM koji se ne koriste za izgradnju puteva jer nema dogovora oko njihove raspodjele. Također je navela da nitko od distributera nafte ne reagira i ne spušta cijene kada dođe do njihovog pada na svjetskom tržištu.

Zastupnica Dijana Zelenika (HDZ 1990) je kazala da je očekivala da će sredstvima prikupljenim od trošarina biti građena cestovna infrastkurutura, te dodala da će podržati izmjene Zakona o trošarinama BiH s obzirom da nije napravljen niti jedan kilometar autoputa, a da su istovremeno troškovi života porasli.

Zastupnik SDP -a Saša Magazinović je rekao da izmjene zakona trebaju biti podržane i da se time pokazuje odgovornost Parlamenta.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović je naveo da će podržati izmjene ovog zakona, te da postoji niz pitanja na koje netko treba odgovoriti, napominjući da je izostala najavljivana ekspanzija u cestogradnji.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je u diskusiji istakao da je riječ o predstavi za javnost, podsjećajući da je za donošenje ovakvog zakona potrebno mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje.

Zastupnik BPS -a Zaim Backović je rekao da će svako poboljšanje podržati što uključuje i popravke Zakona o trošarinama.

Predsjedatelj Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić je u izjavi novinarima istakao da su više puta ukazali da je prijedlog SDS-a više političke prirode, vezan za predstojeće izbore.

– U Stranci demokratske akcije mislimo da se cijena goriva može na neki drugi način smanjiti i da su neopravdano velike cijene goriva, a da trošarine nisu glavni razlog. Više puta smo imali situaciju da je cijena goriva na svjetskom tržištu niska, a distributeri nisu pojeftinili gorivo – naveo je Fazlić.

Naglasio je da trošarine ne bi smjele da budu politički poligon./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte