PREGOVARAČ UNIJE ZA BREXIT: Ovaj tjedan je moguć dogovor

Sporazum EU-a s Velikom Britanijom moguć je ovaj tjedan kako bi se došlo do prijateljskog razlaza, rekao je danas u Luksemburgu europski pregovarač Michel Barnier, a BBC piše da je moguć i izvanredni summit EU-a u slučaju da se na ovom ne postigne dogovor.

Intenzivni razgovori

“Razgovori tijekom vikenda i jučer bili su intenzivni, pa ako i budu sve teži, sporazum je ovaj tjedan još uvijek moguć”, rekao je Barnier po dolasku na sastanak u Luksemburg na kojem bi trebao informirati ministre europskih poslova EU-a o stanju s Brexitom, uoči europskog summita u četvrtak i petak.

“Izvijestit ću ministre kako bih im rekao gdje smo s time danas. Jasno je da bilo kakav sporazum morao biti prihvatljiv svima, to znači čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu i Europskoj uniji. Dopustite mi također da dodam da je zaista vrijeme da se dobre namjere pretvore u pravni tekst”, dodao je.

Barnieru će se priključiti britanski ministar za Brexit Steve Barcley, njegov sugovornik u pregovorima.

BBC piše kako je Europska unija spremna razmotriti sazivanje izvanrednog summita kako bi se postigao dogovor o Brexitu te da bi se to moglo dogoditi krajem mjeseca.

London i Bruxelles pokušavaju se dogovoriti kako izbjeći povratak tvrde granice na Irski otok nakon Brexita, što je ključna sporna točka između dvije strane. To je potrebno kako bi se očuvao mir na otoku koji je bio poprište desetljeća nasilja, a na kojem se nalaze Republika Irska, članica EU-a i Sjeverna Irska, pokrajina UK-a.

Pregovori o Brexitu između Londona i EU-a trajali su jučer do 23 sata, a najavljeno je da će se nastaviti jutros, rekao je britanski izvor blizak pregovorima.

“Pregovori su trajali do 23 sata prošle večeri i trebali bi se nastaviti jutros”, rekao je izvor.

Britanci će danas dati novi prijedlog za Brexit?

RTE je ranije objavio da bi London danas mogao dati novi prijedlog za Brexit, u pokušaju da se izađe iz slijepe ulice.

Šef diplomacije Nizozemske Stef Blok rekao je pri dolasku na sastanak kako se nada da će sporazum biti postignut. Njemački je ministar naglasio kako “nije baš siguran” da je dogovor blizu, a francuski je kazao kako je spreman razgovarati o produljenju roka za Brexit, ali da samo produljenje neće riješiti probleme.

Finska ministrica Tytti Tuppurainen kazala je da je dogovor još moguć, ali da se blok mora pripremiti i za mogućnost da do dogovora neće doći, kao i za mogućnost odgode.

Europski ministri sastali su se u Luksemburgu na posljednjem pripremnom sastanku prije ovotjednog summita./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...