Hrvatski Medijski Servis

PREGLED Godinu dana plodonosnog rada HKD Napredak Glavne podružnice Mostar

Točno sredinom lipnja prošle godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana je izborna Skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar.

U ime Središnje uprave HKD Napredak Skupštini je bio nazočna Josip Nikolić, član Središnje uprave i izaslanik predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franje Topića i Ivana Barišić, članica Središnje Uprave HKD Napredak i predsjednica HKD Napredak Ljubuški.

Nova uprava HKD Napredak – Glavne podružnice u sastavu Marko Romić, predsjednik Miroslav Landeka, dopredsjednik, Ivan Vrljić, tajnik, Željka Živković, rizničarka i članovi i članice Upravnog odbora Glavne podružnice Mostar, Antonija Šaravanja, don Niko Luburić, Monija Jarak Mikulić i Višeslav Lučić, na prvoj sjednici nakon Skupštine sačinila je vrlo ambiciozan plan rada, a koji je, kako je pokazalo vrijeme, unatoč činjenici da praktično nemaju prostorija za rad društva niti stalnog izvora financiranja svoga rada i aktivnosti, najvećim dijelom uspješno i realiziran.

Stoga je prva godišnjica djelovanja HKD Napredak – Glavne podružnice Mostara, s novom Upravom, prigoda i podsjetiti na kulturne sadržaje i događaje koje je organizirala i realizirala te na taj način obogatila i kulturni život u Gradu na Neretvi, gdje je HKD Napredak i utemeljen. Jer treba podsjetiti kako je upravo HKD Napredak najstarija organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine s međunarodnim značajem, svoj rad najprije je započela u Mostaru, a onda u Sarajevu.

A prvi događaj s kojim je započela svoj rad nova Uprava HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar bio je predstavljanje romana „ Ubojstvo u Busovači“ autora Željka Kocaja iz Viteza. U svojstvu promotora tada su nastupili Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i mostarska kolumnistica Daniela Škegro. Glazbenu stavku predvodio je Ivo Jandrić, a isječke iz romana čitali su Vatroslav Matić i Damir Kočić.

Inače, HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar odmah je iskazala svoju javnu i nedvojbenu potporu nastavku projekta kandidaturi Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024, a svoj konkretan prilog tome bio je i prelijep dar građanima Mostara, Svečani božićni koncert Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavne podružnica Mostar.

Koncert je održan 27. prosinca u franjevačkoj kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostar. Uz pratnju tamburaškog orkestra Misericordia iz Šurmanaca i pod ravnanjem Davora Markote, nastupili su vrhunski solisti Vedrana Šimić, sopranistica, Monija Jarak – Mikulić, mezzosopran, članica Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostara, Karlo Miličević bariton te župni zbor svete Cecilije. Članica Upravnog odbora HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Monija Jarak Mikulić naglasila je kako je Advent i Božić prigodno vrijeme darivanja i radosti te je stoga HKD Napredak- Glavna podružnica Mostar darovao Mostaru jedan prelijep koncert.

-Ovo je prvi put da organiziramo, nadam se da će idućih godina prerasti u tradicionalne koncerte-rekla je tom prigodom Monija Jarak Mikulić te iskazala radost da su posjetitelji u ovolikom broju došli na koncert i uživati u božićnim pjesama te izrazila nadu da su u ovo hladno doba utoplili njihova srca. Napretkov svečani božićni koncert podržali su i Vlada Hercegovačko neretvanske županije i njezin predsjednik dr. Nevenko Herceg, Grad Mostar, kompanije Meggle iz Posušja, koja je svakog posjetitelja koncerta darovala prigodnim božićnim poklonom, ali i Središnja uprava HKD Napredak i drugi.

U 2019. godini već u siječnju voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki iz Mostara, spec. traumatske psihologije prof. Marko Romić, predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar bio je gost tribine “Kockanje – put u propast”, koju je organizirala Glavna podružnica Napretka.

– Mi imamo krizu u svim segmentima društva pa tako i krizu odgoja, socijalno društvenu krizu, sve to u konačnici ima za posljedicu da jako veliki broj ljudi lako sklizne u problem kockanja – zaključio je Romić, čiji Klub trenutno broji 25 patoloških kockara. Do sada je kroz taj klub prošlo njih više stotina od čega ih je oko 110 koji su se zadržali barem nekoliko mjeseci. Tribina je izazvala veliku pozornost medija i javnosti, ne samo u Mostaru nego u BiH.

Marko Romić, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

U veljači je započeo je Tečaj crtanja i dizajna kojeg je organizirao HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a i Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU-om). Voditelji tečaja bili su Višeslav Lučić, član Upravnog odbora Napredak Glavna podružnica Mostar, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna i Ana Šimić, akademska grafičarka, predsjednica DHLU-a. Ono što svakako vrijedi istaknuti je to da je tečaj bio besplatan, a sav potreban materijal za 35 polaznika tečaja osigurao je HKD Napredak.

Na tečaju crtanja i dizajna polaznici su prošli klasične tehnike crtanja počevši od osnova crtanja (olovkom, ugljenom pa do tuš – pera, rapidografa i kombiniranih tehnika) i osnova dizajna služeći se metodama vizualne komunikacije pomoću tipografije, skica i crteža kreativnih ideja logotipa i plakata. Voditelji tečaja individualno su pristupali svakome polazniku u edukaciji, usmjeravaju i potiču kreativnost uz postepeno praćenje i likovno usavršavanje svakog pojedinca. Plan i program tečaja crtanja i dizajna početnog stupnja imao je za svrhu polaznicima razviti i usvojiti znanja, vještine i kreativnost kroz osnove crtanja i dizajna sa ciljem da steknu interese i potrebe baviti se jednom od grana vizualnih umjetnosti i da sudjeluju u radu zajedno s Napretkom Glavna podružnica Mostar i projektnim timovima „Mostar EPK 2024“ kroz vizualni identitet kulture Grada Mostara.

Polaznici tečaja crtanja i dizajna

Početni tečaj bio je jednomjesečni i dvomjesečni (I stupanj) , a napredni — četiri mjeseca (II stupanj) uz korištenje grafičkih programa, a provodio se u veljači i ožujku 2019. Svim polaznicima bit će uručen certifikat te organizirana izložba koja je predviđena 2. srpnja 2019. s početkom u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U organizaciji Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, u sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske u Maloj dvorani HD HSK održana promocija knjige dr. Ive Pilara „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“.

U organizaciji i promociji ove po mnogo čemu značajne knjige prof. dr. Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar, akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, prof. Ivan Vrljić tajnik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar. Treba istaknuti kako je ovo bio prvi kulturni događaj koje su zajednički organizirali Matica i Napredak u okviru Dana matice hrvatske.

Josip Muselimović, Miroslav Palameta, Ivan vrljić i Miroslav Landeka, detalj s promocije

Već u travnju, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar i Katedralnog mješovitog zbora “Marija”, na uskrsni ponedjeljak u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve održan je Uskrsni koncert.

Uskrsnom koncertu bio je nazočan i dr. Ratko Perić, mjesni biskup

Na koncertu su pod ravnanjem don Nike Luburića, člana Uprave HKD napredak Glavna podružnica Mostar, nastupili solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, sopranistica Katarina Kikić, solist i pjevač Katedralnog mješovitog zbora “Marija”, tenor David Gagro, mladi mostarski bariton Hrvoje Merdžo, bas, don Niko Luburić te Katedralni mješoviti zbor “Marija” uz orguljašku i glasovirsku potporu Katje Krolo-Šarac.

Na repertoaru su se našle neke hrvatske pučke uskrsne skladbe, ali i skladbe poznatih domaćih i svjetskih skladatelja i to Kuntarićeva “O daj mi snage Bože moj”, Antonićeva “Zemlja uzdrhta”, Bizetova “Agnus Dei”, Lowryjeva “Krist uskrsnu”, Wojtylina “Krist na žalu”, Caccinijeva “Ave Maria” te skladbe iz Citharae octochordae i jedna skladba iz Hrvatskog crkvenog kantuala.

“Nakon što smo imali koncert za Božić evo sada već šest godina za redom imamo Uskrsni koncert u mostarskoj katedrali. Želio bih zahvaliti svima koji prepoznaju i podržavaju rad HKD Napredak Glavne podružnice Mostaru. Mi svakako želimo biti dio kulturne pozornice Mostara i dati svoj doprinos projektu Mostar EPK 2024”, istaknuo je tom prigodom Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar 30. svibnja organiziralo je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predstavljanje knjiga prof. dr. Vande Babić “Kulturalno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke” i “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” te premijeru dokumentarnog filma “Kad splasnu jedra”, scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak prof.dr. Franjo Topić te bivši predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator predstavljanja bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

U svom obraćanju Landeka je istaknuo kako „Večer Boke u Mostaru“ donosi riječju i slikom priču o Zaljevu hrvatskih svetaca, koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.

-Činimo to na ovaj simboličan dan 30. svibnja, a HKD Napredak i danas kao i kroz svoju povijest i djelovanje želi povezivati sve krajeve u kojima žive Hrvati, a u Mostaru su ovom prigodom povezali Boku, Dalmaciju, Hercegovinu i Bosnu-naglasio je Landeka.

Prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD napredak podsjetio je na 25. travanj 1998. godinu kada je u Kotoru obnavljan HKD Napredak te na brojne poteškoće i prepreke prilikom prelaska državne granice između Hrvatske i Crne Gore ali i velikim emocijama koje su tada vladale i želji da se dođe preostalim Hrvatima u Boku i da ih se posjeti i ohrabri. Naglasio je činjenicu kako je nakon dugo vremena u Boki kotorskoj tada svirana hrvatska himna i himna Napretka te da je HKD Napredak bilo prvo hrvatsko društvo koje je u Crnoj Gori obnovljeno nakon Drugog svjetskog rata, a na obnoviteljskoj Skupštini bilo je više od 300 sudionika.

Detalj s promocije  Večer Boke u Mostaru

– Značajno je da se govori o tome jer nikada nije dovoljno da se promovira nešto što je dobro i lijepo, a Boka je lijepa, atraktivna i povijesno važna – ocijenio je dr. Topić.

Inače, „Večer Boke u Mostaru“ izazvala je zanimanje javnosti i medija, a svoju ispriku što nije mogla biti nazočna i zahvalu za poziv uputila je ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH Zore Dujmović.Također riječi isprike uputio je i predsjednik Vlade HNŽ-e prof. dr. Nevenko Herceg naglasivši kako osobno i u ime Vlade zahvaljuje na pozivu i na svemu što HKD Napredak čini za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, pritom napose promičući hrvatske kulturne vrijednosti. Riječi isprike što nije stigao biti nazočan Večeri Boke u Mostaru i čestitke uputio je i počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar odvjetnik Josip Muselimović. Predstavljanju knjiga i promociji filma, među ostalima, bili su nazočni i Ivana Barišić, dopredsjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije i predsjednica HKD Napredak Ljubuški, dr. Mirjana Miličević, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dr. Mile Lasić, profesor Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dr. Ilija Musa, profesor na Sveučilištu u Mostaru, don Ivo Ćorić župnik na Prčnju u Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Boki kotorskoj i dopredsjednik HKD Napredak Kotor, Marko Romić, predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar i vlč. Luka Brković, predsjednik Napretkovog stegovnog suda, don Ante Luburić, kancelar i ekonom Biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i dr./Dnevni list/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte