Predstavnici Napretka odali počast pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću

Na blagdan Svih svetih Hrvatsko kulturno društvo Napredak prisjeća se velikana pisane riječi, hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podiglo je Kranjčeviću nadgrobni spomenik, a na tome je spomeniku kipar Rudolf Valdec uradio reljef poznat pod nazivom Genij sputanih krila.

Tradicionalno, kao i svake godine, na sarajevskom groblju Sveti Josip predstavnici Napretka upalili su svijeće i položili cvijeće na Kranjčevićevom grobu.

Prije toga, slavljena je Sveta misa koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika. Na groblju Sv. Josip okupio se veliki broj vjernika koji su sudjelovanjem u Svetoj misi odali počast pokojnicima, nakon čega su na grobove najmilijih položili cvijeće i upalili svijeće.

Silvije Strahimir Kranjčević preminuo je u Sarajevu 29. listopada 1908. godine. Kranjčević je pjesnik osebujnog stila i velikih tema. Domovina, čovjek i svemir motivi su po kojima je trajno obilježeno njegovo pjesništvo, tematski trolist po kojemu je Kranjčević znan u književnom (i ne samo književnom) svijetu.

Također, predstavici Napretka položili su cvijeće i upalili svijeće na grob Ante Alaupovića (predsjednika Napretka od 1923. do 1945.), te na Kranjčevićevu bistu u središtu grada.


/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Osnovana podružnica HKDU BiH

- Budući da se bliže Lokalni izbori 2020.godine, vrijeme je da svi ozbiljno i odgovorno pristupimo pripremama, pa u tome kontekstu, sa zadovoljstvom možemo...