Predstavnici MMF-a dali preporuke za poboljšanje sustava raspodjele prihoda

Federalna ministrica financija Jelka Milićević sa suradnicima održala je u prostorijama Federalnog ministarstva financija završni sastanak s Tehničkom misijom Međunarodnog monetarnog fonda o reformi sustava raspodjele prihoda koju predvodi voditelj Misije Julio Escolano.

Predstavnici Misije, koji u BiH borave od 2. veljače 2016. s ciljem pružanja pomoći u izradi novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, uradili su pregled postojećeg sustava raspodjele prihoda te dali preporuke za njegovo poboljšanje kako bi podržao pravednost i fiskalne ciljeve Federacije i predložili opcije za jačanje dosljednosti između transfera i fiskalne odgovornosti Federacije, županija i općina.

Također je urađen pregled servisiranja vanjskog duga FBiH kako bi se osigurala odgovornost odgovarajućih razina vlasti i transparentno upravljanje otplatom duga. Naglašeno je da unapređenje upravljanja javnim financijama na nižim razinama vlasti zahtijeva mjere s ciljem jačanja odgovornosti, omogućavanja izvora vlastitih prihoda koji ne izazivaju distorzije te davanja jačih poticaja za fiskalnu odgovornost.

Međunarodni monetarni fond će nastaviti pružati tehničku podršku i pomoć u reformi sustava raspodjele prihoda između različitih razina vlasti kroz pripremu novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija. /HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...