Predstavnici HKD-a Napredak položili vijenac žrtvama u Bleiburgu

U subotu, 18. svibnja 2019. godine predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak, predvođeni predsjednikom mons. prof. Franjom Topićem, prisustvovali su komemoracijskoj svećanosti u Bleiburgu, kako bi odali počast stradalima  koji su pogubljeni bez suđenja u svibnju 1945.

Među različitim vojnim postrojbama nalazio se i veliki broj Hrvata kao razoružani pripadnici domobranske i ustaške vojske, ali isto tako i veliki broj civila, žena i djece, koji su se s vojskom povlačili prema Austriji gdje su ih dočekali pripadnici vojnih postrojbi Velike Britanije i zarobljenike predali u ruke partizana jugoslavenske vojske.

Na Lojbaškom polju održana je komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije. Komemoraciju je organizirao Počasni bleiburški vod pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Komemoraciji pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, prisustvovali su predstavnici najviših tijela u Republici Hrvatskoj, predsjednice RH, Sabora i Vlade kao i veliki broj predstavnika različitih institucija i udruga. Na skupu se okupilo više od 10.000 ljudi, najvećim brojem iz Hrvatske, te veliki broj iz BiH, Austrije, Švicarske i Njemačke.

U sklopu programa u Bleiburgu održana je svećana Sveta Misa koju je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, a propovjed je održao fra Ivica Petenjak, biskup krčki. Svećanoj Svetoj Misi na Bleiburgu koncelebrirao je veći broj svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima je bio i mons. prof. Franjo Topić.

U svojoj propovjedi krčki biskup Ivica Petenjko rekao je: “Nakon 74 godine ponovno smo na mjestu s kojeg je započeo Križni put našeg naroda. Već taj naziv, a ne neki drugi, znak je da je naš narod svoju poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista i da mu je upravo to ime davalo snagu, da na svom križnom putu ne posustane, nego podnese svaku bol i patnju, vjerujući da nakon križa dolazi proslava uskrsnuća. Prije nego će se predati u ruke neprijatelja, Isus Krist je sa svojim učenicima blagovao svoju Oproštajnu večeru i naredio im da i oni to čine njemu na spomen kad god se okupe u njegovo ime. Tijekom dvije tisuće godina Crkva je ostala vjerna Isusovom mandatu, svjesna da će kroz povijesni hod moći odgovoriti svim izazovima svijeta samo ako u njoj bude živa svijest i uspomena na spasenjsko djelo Isusa Krista.

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MOSTARSKI GRADONAČELNIK

Bešlić donio Odluku o prestanku nesreće na području Mostara

Gradonačelnik Mostar donio je odluku o prestanak nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (covid-19) na području Grada Mostara, s danom 31. svibnja 2020. godine.Tom odlukom Stožeru...