Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima

Na konferenciji “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije”, danas u Sarajevu predstavljene su Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima. Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima i priručnik koji kompilira savjete i resurse za izvještavanje o izborima nastali su na osnovu iskustava iz redakcija i nakon većeg broja radionica i diskusija s urednicima i novinarima u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik britanskog veleposlanika u BiH Neil Kavanagh je tom prilikom izjavio da mediji u kojima novinari jesu slobodni da izvještavaju o činjenicama, bez ikakve pristrasnosti, predstavljaju ključni stub funkcionalne demokracije, a to je naročito važno u vrijeme izbora.

Po njegovim riječima, istraživanje Mediacentra pokazuje koliko je štetni sadržaj bio prisutan tijekom listopadskih izbora 2022. godine.

– To je razlog zašto je važno da Mediacentar danas predstavlja ove nove smjernice i ovo novo sredstvo za rad putem interneta, što će pomoći novinarima da izvještavaju učinkovito o pitanju izbora – kazao je Kavanagh.

Po njegovim riječima, ove smjernice su pripremili novinari i urednici, čime nastoje prikazati i osigurati da su one realne i proporcionalne.

– Usvojilo ih je Vijeće za tisak i online medije BiH, a Ujedinjeno kraljevstvo je ponosno što može dati podršku ovom radu. Ovo jesu mali koraci, ali su izuzetno važni, čime se osiguravaju i daje podrška slobodnim i pravednim izborima – kazao je Kavanagh.

Izvršna direktorica Mediacentra Sarajevo Maida Muminović je izjavila da žele potaći redakcije širom BiH da ove izbore izvještavaju etično, profesionalno.

– Ne samo to. Resursi koje smo razvili daju smjernice i upute redakcijama kako da izvještavanje o izborima koji su pred nama učine zanimljivim, kreativnim, inovativnim, konstruktivnim jer vidimo da je to izuzetno potrebno – navela je Muminović.

Napomenula je da su prije prošlih izbora radili intenzivan monitoring, mapirali su veliki broj štetnih sadržaja kojima je suštinski cilj bio da skrenu pažnju glasača s važnih pitanja. Kaže kako ove godine nema razloga očekivati ništa bitno drugačije od toga.

– Pitali smo se šta možemo uraditi da suzimo prostor za djelovanje takvih štetnih narativa i da u središnji dio razgovora o izborima nametnemo pitanja građana i probleme lokalnih zajednica – kazala je Muminović.

Dodala je da smjernice za medijsko izvještavanje o izborima u BiH i priručnik namijenjen novinarima i novinarkama sadrži niz uputa, prijedloga za redakcije kako da se što bolje pripreme za izvještavanje narednog izbornog ciklusa.

– Smjernice koje smo razvili obuhvaćaju širi spektar uputa za novinare. Jednim dijelom tiču se zakonskog okvira koji redakcije trebaju poštovati, s obzirom na trenutni Izborni zakon i način na koji on definira ulogu medija u izvještavanju o izborima – navela je Muminović.

Također, kazala je da sadrže smjernice o tome na koji način se redakcije mogu pravovremeno pripremiti za izbore, mapirati važne sugovornike, kako da se zaštite od zamki u koje redakcije ponekad upadaju, a tiču se dužnosničkih kampanja koje su vrlo uobičajene u našem medijskom prostoru. Zatim, smjernice kako obratiti pažnju na nedozvoljeno političko oglašavanje.

Muminović je navela kako je važno raditi i na unapređenju Izbornog zakona, posebno u dijelu koji se tiče uloge medija.

Projektna koordinatorica Vijeća za tisak i online medije Maida Bahto Kestendžić je kazala da je vrlo važno da svi zajedno gradimo ambijent u kojem će mediji moći neometano ostvarivati svoju ulogu čuvara demokracije, izvještavati u interesu javnosti i samim tim pružiti mogućnost svim građanima BiH da donose odluke koje su vrlo važne za njihovu budućnost.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović je izjavio da je dobro što je Vijeća za tisak i online medije pripremilo ove smjernice za medijsko izvještavanje o izborima u BiH.

– Kroz prethodne izborne cikluse smo bili subjekti jedne ogromne količine dezinformacija, misinformacija i malinformacija o izbornom procesu, posebno za vrijeme općih izbora. Cijenimo da će ove smjernice doprinijeti da, prije svega, medijske kuće, novinari, novinarke koji prate izborni proces, budu spremniji, pripremljeniji odgovoriti na izazove koji predstoje pred Lokalne izbore 2024. godine – kazao je Arnautović./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img