PREDSTAVLJENA ‘TRANSFERZALA ZLA’: U Domovinskom ratu poginulo 107 Hrvata Bijelog polja

Knjiga ”Transverzala zla”, bjelopoljskog župnika don Josipa Galića, predstavljena je sinoć u Mostaru.

“Bogu hvala da sam se odlučio objaviti ove materijale. Prevladali su moj osjećaj i nemir. Ne mogu vam opisati kolika je radost bila kada sam materijale predao profesoru Boži Goluži.

Ova knjiga govori o stradanju Hrvata Bijelog polja u 20. stoljeću. Knjigu posvećujem svim patnicima toga razdoblja, ali i onim ljudima s druge strane koji su se uspjeli izdići iz mraka vlastitog okruženja poput naših susjeda Dike Nazdrajić, Nazifa Marića, Zdravka Grabovca i ostalih. Njima i tako posvećujem knjigu kao znak da je i najmanje svjetlo u tami ipak jako”, kazao je don Josip Galić i dodao:

Sve što sam čuo nisam napisao u ovoj knjizi, a zbog toga ima više razloga. Nije bilo straha, ali neke činjenice ja kao svećenik nisam mogao opisati jer je bilo suviše brutalno. Tako da ovoj knjizi negdje u kutu nedostaje da je ovo light verzija. Ja sam ušminkao tu tragediju, nema laži, nema ništa, ali sam je ušminkao jer mom svećeništvu nije priličilo da donosim sve što znam.

Samo se spominje jedno silovanje, to mi je osoba dopustila kroz usta njezine majke. Sedam mi je žena priznalo silovanje, zamolile su me da ne nabrajam nihova imena i prezimena. Naravno u pitanju je sram i strah”.

O knjizi su osim autora govorili profesori Božo Goluža i Ivica Šarac, u sklopu manifestacije Tropletovi dani kulture, piše Hercegovina.info./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DEBITIRAO BOŠKO ŠUTALO

Pašalić strijelac u pobjedi Atalante protiv Napolija

Hrvatski reprezentativni veznjak Mario Pašalić bio je strijelac prvog pogotka u 2-0 (0-0) domaćoj pobjedi Atalante protiv Napolija u susretu 29. kola talijanskog nogometnog...