OKRUGLA OBLJETNICA

Predstavljena monografija povodom 70. rođendana Lutkarskog kazališta Mostar

Monografija pod imenom “Djetinjstvo koje traje – Lutkarenje, Grad i mi” predstavljeno je u utorak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u sklopu proslave 70 godina  rada Lutkarskog kazališta Mostar.

Ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč kazao je kako se monografija predstavlja povodom sedamdesete obljetnice Lutkarskog kazališta Mostar.

– Iako sam subjektivan, priznat ćete da je to jedno kolosalno razdoblje gdje su se djeca Mostara, Hercegovine i okoline zabavljala i učila s lutkarima i lutkarskim predstavama. Sedamdeset generacija djece, sada veće odraslih baka i djedova je bilo u prilici gledat naše predstave i to nam je drago. Drago nam je da već sedamdeset godina možemo živjeti s našom publikom, da ih možemo naučiti nešto novo, da ih možemo učiti kreativno razmišljati, maštati i da njihov prvi susret s kulturom bude upravo kod nas – kazao je Oreč, dodavši kako monografija ostaje za povijest.

Napomenuo je kako je u monografiji opisano 168 predstava koje su se premjerno izvodile od 1952. godine na daskama koje život znače.

– Drago nam je da smo uspjeli sve to sastaviti u jednu knjigu, posao je bio jako obiman. Nadam se da je finalni proizvod dobar, a ono s čim smo mi zadovoljni to su naš emocije s kojima smo radili ovu knjigu. Ljubav prema kazalištu koja graniči s ludilom –  istaknuo je ravnatelj mostarskog Lutkarskog kazališta.

Urednik monografije Darko Juka kazao je kako je u ovo djelo uložena golema strast te da je knjiga uistinu jedan izvrstan presjek sedam desetljeća dugog, neprekinutog rada Lutkarskog kazališta Mostar.

–  Zabilježeni su svi osnovni podatci o tim predstavama, potom tekstovi prijatelja kazališta, redatelja, dramaturga iz cijele regije te sve one zaigrane fotografije koje svjedoče, što to kazalište uistinu jest. To su osmjesi djece, to je učenje pravih vrijednosti, jedno sjedinjavanje emocije, obrazovanja, prosvjete i jedan plemeniti rast kojem svjedočimo i kojem smo ovog tipa dali pečat  – kazao je Juka.

Slavljenička monografija Lutkarskoga kazališta Mostar, osim mnoštvom fotografija iz svih razdoblja kazališnoga djelovanja, obiluje i tekstovima regionalno i svjetski priznatih redatelja, scenarista i dramaturga, posvećenih upravo rođendanu mostarskih lutkara. Predstavljanju monografije, među ostalim, bili su nazočni i predsjednik Vlade HNŽ-e prof. dr. Nevenko Herceg, koji je uputio riječi zahvale, čestitke i potpore LKM, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru dr. Marko Babić, predsjednik i tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka i Ivan Vrljić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...