Hrvatski Medijski Servis

Predstavljena knjiga “Muzika, ples,djeca s posebnim potrebama”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak promovirana je knjiga Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama, autorice Ivane Gojmerac.

O knjizi su, pored autorice, govorile prof.dr. sc. Sadeta Zečić i doc.dr. Merima Čaušević, koje su kazale da knjiga donosi nešto staro, a novo na našim prostorima, s obzirom da su se još u drevna vremena glazba, pokret i ples upotrebljavali čak i u medicinskoj terapiji.

Glazba je kao pozadina, a pokret i ples kao terapeutsko sredstvo koje otkriva prostor, vrijeme, dijelove tijela, a naša djeca s posebnim potrebama su u pomankanju tog saznanja, kroz to otkrili sve, a u kognitivnim sposobnostima, pamćenju, mišljenju, razmišljanju su postigli dobre rezultate, kazala je Zečić.

Dodala je kako se pokazalo da je ovo izuzetno terapeutsko rehabilitacijsko sredstvo koje se može služiti u svim školama, a posebno u terapiji s djecom s posebnim potrebama. Predlaže da ovakva knjiga zauzme mjesto u svim školama, a posebno u specijalnim školama.

Nažalost, u obrazovnom sustavu BiH općenito svi umjetnički predmeti se lagano počinju izbacivati, a to je, osobito za škole za djecu s posebnim potrebama, najveća mana, zato što su sva svjetska istraživanja pokazala da glazba i pokret ima toliko pozitivnog učinka, kazala je Gojmerac.

Knjiga je nastala iz magistarskog rada kojega je Gojmerac radila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ovakva vrsta literature je jako rijetka./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte