Predstavljena knjiga “Kolar između srpa i čekića” Marine Beus

Knjiga autorice Marine Beus “Kolar između srpa i čekića” predstavljena je u nedjelju navečer u Mostaru u prostorijama Velike katedralne dvorane.

Predstavljanje knjige koja obrađuje prilike u kojima se našla Katolička Crkva u Hercegovini poslije Drugoga svjetskog privuklo je veliki broj posjetitelja.

O knjizi su govorili dr. Božo Goluža, dr. Ivica Glibužić te autorica dr. Marina Beus.

Govornici su predstavljajući knjigu naglasili važnost iznošenja podataka o položaju Katoličke Crkve i odnosu komunističke vlasti prema dijecezanskom svećenstvu u Hercegovini u razdoblju od 1945. do 1966. godine.

Posebno su naglasili važnost iznesenih podataka o stradanju velikog broja svećenika u tom razdoblju, kao i njihovoj borbi za opstanak.

Na kraju predstavljanja par riječi o knjizi rekao je i biskup Ratko Perić.

Naime, knjiga simbolično naslovljena “Kolar između srpa i čekića”, što ukazuje da je u sadržajnom smislu njezino težište na dijelovima koji analiziraju odnos komunističke vlasti prema dijecezanskom svećenstvu u Hercegovini, počevši od četrnaest svećenika koji su stradali u ratnom i poratnom razdoblju, do odnosa vlasti prema crkveno-hijerarhijskom vodstvu hercegovačkih biskupija u poslijeratnom razdoblju i potpisivanja Protokola između Jugoslavije i Svete Stolice, što je predstavljalo prekretnicu u dotadašnjim odnosima.

Kako je ovoj tematici posvećen vrlo mali broj radova, utemeljenih uglavnom na dokumentima Arhiva biskupskoga ordi­narijata u Mostaru, u ovoj knjizi pokušalo se otići korak naprijed, sagledavajući i analizirajući ovu problematiku kako na osnovi crkvenih, tako i arhivskih izvora nastalih djelovanjem partijskih i državnih tijela, kao izravnih sudionika događaja.

Autorica je čitatelje ove knjige najprije uvela u temu obrađujući općenito odnos Crkve i komunističke ideologije, a u sljedećem poglavlju učinila je presjek odnosa komunističke vlasti prema Crkvi u Hrvata i hrvatskome narodu.

Sljedećih sedam poglavlja do kraja knjige govori se o položaju Katoličke Crkve u Hercegovini u tom teškom poslijeratnom razdoblju, a tu su istaknute tri osobe, tri duhovna velikana: biskup Petar Čule, don Mate Nuić i don Andrija Majić.

Znanstveno istraživanje u ovoj knjizi autorica završava potpisivanjem Protokola između Svete Stolice i komunističke Jugoslavije 1966. godine.

Na priloženoj poveznici poslušajte izjave prije predstavljanja knjige “Kolar između srpa i čekića”, autorice Marine Beus./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DINAMO S IGRAČEM MANJE OD 45. MINUTE

Hajduk nakon preokreta došao do pobjede na Maksimiru

U derbiju 34. kola Prve HNL Hajduk je na stadionu Maksimir pobijedio Dinamo sa 3-2 upisavši tek drugu pobjedu u zadnjih šest kola, dok...