SPLIT

Predstavljena knjiga „Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture“, autorice Vande Babić

U organizaciji Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ Split, i HKD Napredak Split u prepunoj dvorani Hrvatskog pomorskog muzeja na Gripama, u četvrtak, 6. veljače, u 18 sati, predstavljanjem knjige „Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture“, autorice prof. dr. Vande Babić i projekcijom kratkog dokumentarnog filma na temu „Gospe od Škrpjela“ završeni su svečani „Tripudanski dani – Dani Boke u Splitu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Program je vodio i nazočne pozdravio Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split, a stihove je čitao je glumac Marijan Grbavac. Uz autoricu knjigu su predstavili Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, dr. sc. Ozana Ramljak, docentica na Veleučilištu VERN i novinar HRT-a Božo Vodopija, koji je predstavio i film o Gospi o Škrpjela.

Predstavljanju, koje je priređeno u čast pokojnog Rade Perkovića, hrvatskog glumca i redatelja, rodom iz Boke kotorske nazočio je i Mali admiral Marko Luković te predsjednik Hrvatske bratovštine Luka Perković i dr. Andro Tripković, predsjednica HKD Napredak Split Vinka Bratulić s brojnim Napretkovcima te gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kao i neki drugi predstavnici gradske i županijske vlasti, te predstavnici raznih kulturnih institucija.

Gradonačelnik je kazao: „Hrvatska povijest, ne može se pisati, bez poznavanja povijesti umjetnosti Boke kotorske“.

Potom je Zvonimir Deković, u ime nakladnika Hrvatskog Nacionalnog vijeća Crne Gore i Jutarnjeg lista istaknuo kako je knjiga polučila veliki interes javnosti i da je u ovakvom obliku njezino prvo izdanje tiskano u Crnoj Gori.

„Budući da je ovo prvo predstavljanje HKVCG u Splitu, dopustite mi da vas upoznam s Hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori. Nakon 70 godina šutnje Hrvata iz Boke o Hrvatskoj, isto toliko godina šutnje iz Hrvatske o Boki kotorskoj, napokon ispred Hrvatske zajednice u Boki, kreće osvješćivanje o činjenici da je Boki etnički i duhovno prostor hrvatskog naroda i svakog Hrvata ma gdje on bio. Od 1945. Boka je državno pravno prostor Crne Gore, a Hrvati su lojalni građani države u kojoj sad žive. Uz lojalnost Crnoj Gori, koristimo sve zakonske mogućnosti da ojačamo svijest svakog hrvatskog građana o svojoj povijesti, običajima, kulturi i jeziku i da te činjenice, kao i u ovoj knjizi dr. Vande Babić ostanu trajno zabilježeni za one koji će doći iza nas, a imati će zadaću da ostanu baštinici ogromnog kulturnog blaga, koje po podacima Crne Gore iznosi preko šezdeset posto ukupnog blaga države Crne Gore, a još je impresivniji podatak da to blago baštini Zajednica Hrvata, koja po broju stanovnika čini svega oko jedan posto“, istaknuo je zaključivši kako bavljenje Bokom za Vandu, nije samo obično zanimanje, već Vanda Babić govori o Boki s privrženosti rodnom kraju.“

Božo Vodopija je rekao da nije Bokelj rođenjem, ali srcem jest. Ljepota prirode, kulturne baštine i svetaca su tri ljepote koje se mogu osjetiti i otkriti u knjizi Vande Babić, te da je ova knjiga udžbenik, vodič i tumač pa je šteta da nije dostupna u Hrvatskoj pa je posebno naglasio potrebu njezina tiskanja u nekoj od hrvatskih nakladničkih kuća. Vi biste, kako mi je rečeno svi večeras rado kupili knjigu no nažalost knjiga nema, a ova je od krucijalnog značenja jer na jednostavan i pitak način predstavlja Boku i njezinu važnost u okviru hrvatske baštine i baštine Crne Gore. Potom je prikazan njegov kratki dokumentarni film o svetištu Gospe od Škrpjela.

Dr. sc. Ozana Ramljak je pobliže upoznala prisutne sa sadržajem knjige te naglasila kako je njezina vrijednost višestruka: ova je knjiga prvi cjelovit zapis koji je objedinio znanje o svim sastavnicama koje čine hrvatsku baštinu na prostoru Boke i stoga iznimno važna i onima koji o Boki znaju mnogo i onima koji o njoj tek trebaju učiti; ona je znanstveni prikaz u publicističkom ruhu ogrnut snažnom emocijom autorice i nudi se širokoj publici kao iznimno zanimljivo štivo; te je trajan podsjetnik na sve bitno iz „Zaljeva svetaca i hrvatske kulture“ što s ponosom baštinimo.

Sama autorica emotivno se obratila onima koji su došli čuti o Boki i to u čast Rade Perkoviću koji je sam činio puno za svoj rodni kraj:

Ljubav je upravo prava riječ kada govorimo o Boki, o hrvatskoj baštini, o onima koji su organizatori ove večeri. I HPM i HBBM 809 Split i HKD Napredak Split imaju za temeljnu okosnicu promovirati, skrbiti, čuvati hrvatski identitet, baštinu, riječ. Čuvati i dijeliti, hvaliti se i podastirati.

Pred nama je knjiga o Boki u kojoj se svi možemo pronaći i koja se u sve nas može utkati bilo morem, bilo zaljevom svetaca ili najjužnijim marijanskim svetištima Crkve u Hrvata. Jedno je posebno Radino i moje ispred našeg rodnog mjesta otok Gospe od Milosti ispred Tivta. I kada je HKD Napredak Split u travnju 1998. otvorio granicu prema Boki i kada su Hrvati Boke plakali slušajući svoju hrvatsku himnu, prvi put nakon 50. godina i kada smo vodili Boku kroz Hrvatske gradove kao i danas energija ljubavi je ista i duh Rade Perkovića, njegova riječ, emocija, snaga, poštenje i dobrota ne može nestati fizičkim odlaskom.

Nakana joj je bila kaže napraviti udžbenik za vodiče u Crnoj Gori ali i potaknuti nas u R Hrvatskoj da odu u Boku i upoznaju vlastitu baštinu jer „ako je prvi Hrvat koji je oplovio svijet Bokelj, ako je Sueski kanal gradio Prčanjanin Anton Luković, ako su dva otočića najjužnija marijanska svetišta Crkve u Hrvata u Boki i ako je sam Petar Zrinski posjetio Boku u onim teškim vremenima, nama ne bi smjelo biti teško ni daleko otići i obogatiti sebe novim spoznajama i energijom koju Boka svakom dobronamjerniku podari.“

Na kraju se u ime organizatora obrati dr. Andro Tripković koji je zahvalio svima koji su dali svoj obol u obilježavanju Tripundanskih svečanosti u Splitu kao i svima koji znaju cijeniti vlastitu baštinu, posebno onu autohtonu koju danas Boka u sebi čuva, ali i Bokelji izvan Boke u svom tradicijskom kodu u Bratovštinama HBBM 809 u Splitu, Zagrebu, Puli i Rijeci.

Autorica inače i dopredsjednica HKD Napredak Zadar darovala je organizatorima primjerak knjige uz najavu da bi se ona mogla vrlo skoro pojavit i na hrvatskom tržištu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Upozoravajuće istraživanje: Covid-19 može izazvati dijabetes?

U našoj zemlji bilo je prije pandemije 300.000 slučajeva dijabetesa. Svjetski znanstvenici sada su na putu da točno objasne na koji to način virus...