MOSTAR

Predstavljen roman Ćudljive vode autora Matiasa Zečevića

U Galeriji Kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Glavne podružnice Mostar u srijedu večer je predstavljen roman „Ćudljive vode“, autora Matiasa Zečevića. 

U ime organizatora nazočne na mostarskoj promociji pozdravio je dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka podsjećajući na misiju ovog društva koje uvijek spaja, a nikad ne razdvaja uvezujući ljude i prostore od ponosne Bosne, čarobne Posavine do kršne Hercegovine, podsjetivši pritom na brojne napretkove kulturne sadržaje društva koje su tijeku i koji slijede.

Ćudljive vode inspiriran je poplavama koje su 2014. godine pogodile Bosansku Posavinu. Tijekom tih svibanjskih poplava samo je u općini Odžak bilo evakuirano oko četiri tisuće stanovnika. Ovim romanom autor je želio trajno ostaviti podsjetnik na ta nemila zbivanja. Mladi književnik iz Odžaka, diplomant Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Matias Zečević, nakon rodnog mjesta i grada na Neretvi roman inspiriran izazovom života u Posavini uskoro će predstaviti i u Središnjoj Bosni i Njemačkoj.

Dr.sc. Daniela Jurčić, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i književnik Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavne podružnice Mostar predstavili su Zečevićev roman ukazavši na jednostavnost i pitkost njegovog spisateljskog stila, te usporedivši poplavu u Bosanskoj Posavini s onom Biblijskom i Noinom arkom. Zajedničkom je ocjenom kako na koncu romana čitatelju se nudi pozitivna poruka nade i ohrabrenja, ljubavi prema domu i zavičaju, te ostanku na plodnoj ravnici i zemlji koja život znači.

Zečević je na kraju zahvalio svima onima koji su mu pomogli u objavi drugog romana i promociji ukazavši iznova na brojne nepravde kojima hrvatski čovjek, a posebice mladi naraštaji svjedoče, ali koje su premostive uz predan rad i znanje. U glazbenom dijelu programa promocije nastupila je glazbenica iz Širokog Brijega Jelena Skoko./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

“KOMPAS” I “FOKUS”

Vasilj i Gudelj autori dviju novih političkih emisija RTV Herceg Bosne

Rupa nastala nedostatkom kanala u sklopu Javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku ogromna je. RTV Herceg Bosna pokušava nadoknaditi taj nedostatak za Hrvate u...