Predstavljanje knjige “Ratnika i pjesnika” Ante Nadomira Tadića Šute u Posušju

U srijedu 24. srpnja u 20:00 sati, na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju biti će predstavljena knjiga „Stožina“ Ante Nadomira Tadića Šutre. Ova knjiga kruna je njegovog 40-godišnjega književnog stvaralaštva, a uz autora knjigu će predstaviti fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Autor je umirovljeni časnik Hrvatske vojske, prošao je Domovinski rat, bio u Oluji te ostao živjeti u Kninu gdje je bio zapovjednik Doma Hrvatske vojske, piše Posusje.net.

A o sebi kaže: “U Domovinskom, oslobodilačkom ratu bio sam tek kapljica u svehrvatskom slapu, vojnik/domobran u 16. domobranskoj pukovniji i 126. brigadi Hrvatske vojske i na to sam razdoblje iznimno ponosan, jer mi se pružila prilika braniti svoj Cetinski kraj te, u isto vrijeme, pjevati pjesme o tužnim i junačkim događajima. U to vrijeme nastale su i dvije pjesme, koje su, u velikoj mjeri, obilježile moje stvaralaštvo: „Ne daj se, Cetino“ i „Vojnik ne smije plakati“. Poslije sam imenovan savjetnikom za skrb zapovjednika ZP Split generala Ante Gotovine. Obnašajući odgovorno sve postavljene zadaće i prilazeći obiteljima poginulih suboraca s iznimnim razumijevanjem i empatijom, vrlo često sam i govorio na sprovodima naših vitezova, u ime zapovjednika Gotovine. Izvjesno vrijeme, sve to činio sam u činu vojnika, a onda je general Gotovina predložio i, nedugo zatim, ja sam dobio (tada) prvi časnički čin. S Gotovinom sam izvrsno surađivao. On je veliki ratnik, a ja tek pjesnik. Ta poveznica inspirirala me, i puno godina nakon toga, u vrijeme njegova sužanjstva, napisati i objaviti knjigu „Ratnik i pjesnik“.

Do kraja rata napredovao sam za još dva čina i postao sam (i ostao) natporučnik, a u mirnodopsko vrijeme unaprijeđen sam u čin satnika i s tim časnim činom zaključio sam vojnu karijeru“.

Vicepostulator fra Miljenko Mića Stojić o autoru kaže: “Ne smijemo smetnuti s uma da je pjesnika i njegov umjetnički rad itekako obilježio Domovinski rat. Bio je ratnik, iskusio je što znači susretati se sa smrću i odlučio ratovati nakon rata, s olovkom u ruci. Progovara o vojnim postrojbama u kojima je bio ili koje su ostavile traga na njegovoj duši, progovara o svojim suborcima ili braći po oružju, progovara tko je i što je zapravo hrvatski ratnik. Posebno je karakteristična ona njegova pjesma „Vojnik ne smije plakati“. Nije ona bezdušna, ona je puna osjećaja, blizine prema domovini. Hrvatski vojnik se mora boriti, ne stati, pobijediti. Kako bi bilo dobro da svi ovo shvatimo”.

I u „Stožini“ Šutra ostaje vjeran svom prepoznatljivom domoljubnom iskazu, kojim je obilježeno cijelo njegovo stvaralaštvo, a ovaj pjesnik ne propušta jednako pomilovati cijelo hrvatsko biće, od lijepe domovine Hrvatske i Herceg Bosne do cijeloga svijeta gdje Hrvati žive. Stvorio je djelo koje kuca u dubini njedara njegovog naroda.

Osobito je važno istaknuti kako kako je Tadić Šutra autor teksta svima nam poznate pjesme “Stina pradidova” koju je uglazbila Klapa Intrade, u ovoj knjizi pjesnik nam je ukazao čast i poklonio nam prekrasnu pjesmu koja nosi naziv “Posušje”.

Kako je sam autor kazao “Knjiga bez čitatelja prazna je knjiga, a čitatelj bez knjige siromašan je čitatelj” stoga Vas pozivamo na predstavljanje ove knjige na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju u srijedu 24. srpnja 2019. godine s početkom u 20:00 sati, a u glazbenom dijelu zabavljati će vas Klapa Zvizdan./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ODŽAK Urinirao u središtu pa napao policajce

Šezdesetogodišnji F. K. iz Novog Sela kod Odžaka jučer je prekršajno sankcioniran zbog nepromišljenog poteza koji je oko 16 sati učinio u središtu Odžaka,...