DETALJI AKCIJE FUP-A

Predstavljali se kao bankari, pa krali novac s računa građana

Policijski službenici Federalne uprave policije u suradnji MUP-om RS, MUP-om ŽS i MUP-om USŽ proveli su akciju na području više gradova. Uhićeno je sedam osoba.

Kako saznaje N1, uhićeni su Darko K iz Gacka, Daliborka J. iz Sarajeva, Adil M. iz Sarajeva, Mirza B. iz Sarajeva i NN osoba iz USŽ te S.R. i M.Š. koji se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela Računalna prevara i Pranje novca.

Viber poruka za mobilno bankarstvo

NN osoba s područja Unsko-sanske županije je 19. travnja 2021. godine putem aplikacije Viber s logom banke, predstavljajući se kao uposlenik banke, oštećenim osobama slala “phishing poruku”. Poruka je glasila:

“Dobar dan! Zbog aktivacije novijeg sustava u sustavu M-ba online bankinga molimo Vas da ispunite obrazac koji vam je poslan u donjem linku: https:/./.ba.unicredit.d9a1.ucbih.com. Nakon kratkog vremena putem telefonskog poziva javit će vam se operater banke. Hvala Vam na povjerenju”.

Nakon tih radnji NN osoba je korištenjem mobilnog bankarstva s bankovnog računa u vlasništvu dvije žrtve prebacila novčana sredstva u iznosu od 800 KM, a novčana sredstva je poidgla na bankomatu 19.4 2021. godine.

Istu prevaru NN osoba je pokušala izvršiti 22.4.2021. godine, ali oštećena osoba je primijetila da se radi o prevari i podnijela je prijavu.

Među uhićenim osobama su vlasnici agencija i poslovnih prostora u Istočnom Sarajevu i Hadžićima. Kako N1 saznaje, NN osoba je haker koji je napravio softver za krađu podataka mobilnog bankarstva./HMS/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije