"DIDE, POBIŠE NAM FRATRE"

Predstava o zločinu nad hercegovačkim fratrima uprizoruje se u Mostaru

Franjevački svjetovni red (OFS) i Frama iz Širokog Brijega izvode predstavu “Dide, pobiše nam fratre” u četvrtak, 27.veljače u 19 i 30 sati u kripti crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

U predstavi se približavaju događaji od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta – Bleiburgom, piše Bljesak.info.

Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.

Tekst za predstavu napisala je Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika. Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške ”Istina o ubijenoj gimnaziji”.

Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce.

Trećari i Framaši zajedno su pripremali izvođenje drame sa svojim duhovnim asistentima fra Danom Karačićem i fra Augustinom Čordašem, a u drami sudjeluje i prof. Andrija Zeljko koji se rado odazvao suradnji sa svjetovnim franjevcima. Dijalozi i scene iz 1945. ne ostavljaju nikoga ravnodušnim jer većina Hercegovaca kroz glumce prepoznaje svoje ‘ćaće i matere’, ‘babe i didove’ u ulogama.

Glumci, iako amateri, predstavili su vrijeme i događaje na dostojanstven način. Spomenuto je svih 66 pobijenih franjevaca i sva mjesta stradanja.

”Svakako, poučno i korisno za vidjeti. Jedan podsjetnik da se ne zaborave nevine žrtve”, pozivaju organizatori./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH

U BiH 688 oboljelih od koronavirusa, 27 smrtnih slučajeva

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH na području Bosne i Hercegovine registrirano je do 13 sati danas, 688 potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa,...