PREDSJEDNIŠTVO U BRUXELLESU: Potvrđene razlike u viđenju BiH

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u Bruxellesu prisustvuju oproštajnoj večeri koju je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je oproštajni sastanak s Mogherini prilika da se ukaže na jedno stanje, a ako bude potrebno, još jednom će ponoviti stav RS – NE putu u NATO i NE uvjetovanju formiranja vlasti.

– Postoji konsenzus oko europskih integracija. Sigurno ne postoji konsenzus oko NATO integracija. Mislim da ovdje u Europskoj komisiji to i razumiju, ali ostaje problem partnera u Sarajevu koji žele da uvjetovanjem rješavaju pitanje funkcioniranja vlasti – izjavio je Dodik.

Prethodno su članovi Predsjedništva BiH razgovarali s odlazećim europskim povjerenikom za proširenje Јohannesom Hahnom.

Dodik je za RTRS rekao da na sastanku s Hahnom nije bilo važnih zaključaka niti obvezujućih stavki za BiH.

On je naveo da su Komšić i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istaknuo da je za suradnju samo na europskom putu.

– Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka europskim integracijama i da se pitanja ne uvjetuju – naglasio je Dodik za RTRS.

BiH za EU; Prioritet ekonomski razvoj

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je da je na sastanku s Hahnom izražena zahvalnost za kontinuiranu podršku i posvećenost Europske unije i njenih institucija europskim integracijama BiH, kao i za napore da u prethodnom mandatu Europske komisije BiH napravi značajne rezultate na putu ka EU.

U priopćenju se navodi da je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i procesu formiranja vlasti na svim razinama u BiH, ali i o kontinuiranoj i snažnoj opredijeljenosti BiH za europske integracije.

Dodaje se da je tema susreta bila i regionalna suradnja u kontekstu pristupanja zemalja zapadnog Balkana europskim integracijama, te odluka o odlaganju pregovora za pristup Albanije i Sjeverne Makedonije.

Istaknuto je da se potrebno fokusirati na ekonomski razvoj zapadnog Balkana, jačanje tržišta, jer je i ekonomski utjecajnija i razvijenija regija poželjnija Europskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su uspjeh Hahnu na novoj funkciji i izrazili nadu da će se europski put BiH i zemalja regije nastaviti./HMS/

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...