PREDSJEDNICA GORNJEG DOMA RUSKOG PARLAMENTA: Rusija poštuje Daytonski sporazum, vrijeme je da OHR ode iz BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Moskvi s predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko o pitanjima međuparlamentarne suradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Valentina Matvijenko rekla je da Rusija pažljivo prati događaje koji se odvijaju u Republici Srpskoj i da je veoma zainteresirana za dalju suradnju, uključujući i onu na parlamentarnoj razini.

“Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda”, rekla je ona.

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Daytonski sporazum i da smatra da je vrijeme ugasiti Ured visokog predstavnika. Napomenula je da je vrijeme da ode strani protektor kako bi BiH konačno bila prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima.

Predsjednik NSRS Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne suradnje, trgovinskih i ekonomskih veza Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

Istaknuo je da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj suradnji, te povećanju broja studenata iz Republike Srpske na sveučilištima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u RS.

Predsjednik Narodne skupštine pozvao je Valentinu Matvijenko i izaslanstvo Vijeća Federacije da posjete Republiku Srpsku.

Razgovoru su prisustvovali zamjenik predsjedateljice Vijeća Federacije Ilijas Umakhanov, prvi zamjenik predsjedatelja Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov, član Odbora Vijeća Federacije za znanost, obrazovanje i kulturu Aleksej Kondratjev.

Predsjednik Čubrilović u posjeti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsjednice gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

Čubrilović bi se sutra, u nastavku posjete Rusiji, trebao sastati s zastupnikom ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija i predsjednikom Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije