Predložen pritvor za osumnjičene u predmetu “Index”, ovo su njihova imena

Tužiteljstvo BiH predložilo je pritvor za pet osoba koje su osumnjiče za korupciju i nezakonitu prodaju diploma u predmetu kodnog naziva “Index“.

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni se terete da su, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Republike Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja. Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili osobe zainteresirane za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj Konfederaciji i Italiji, kao i organizirali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH, te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ F BiH.

Akcija je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici SIPA-e, u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a Sarajevske, Zeničko–dobojske, Bosanskopodrinjske, Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Tijekom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na financijsko poslovanje pravnih osoba, pečati, računala i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Za pet fizičkih osoba izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu Tužiteljstva, navodi se u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img