Predizborni skup HDZ i HNS BiH: “Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi to neki voljeli”

Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi neki voljeli. Ono što radimo i način na koji to radimo iza sebe krije vjerodostojnost politike koju zagovaramo, rekao je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na dobro posjećenom skupu, koji se održao u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu.

„Trebamo biti ponosni na 24 godine stranačkog djelovanja HDZ-a BiH. Snaga HDZ-a BiH je pokrenuta upravo ovdje u Sarajevu. Ono što mi sada nudimo za ove izbore, nudimo kao HNS BiH. Većina hrvatskih stranaka su dio HNS-a BiH. Ja sam siguran da oni koji su ostali po strani, koji još uvijek nešto kalkuliraju, vrlo brzo će razumjeti da nema smisla dijeliti hrvatski narod. Dovoljno je bilo podjela koje su nas u konačnici i dovele u poziciju da i ovdje u Sarajevu jesmo manjina. Kad bi svi Hrvati u ovoj sredini izišli na izbore, opet ne bi mogli imati predstavnike u Skupštini županije. To je samo pokazatelj koliko nas je ostalo ovdje. To je pokazatelj kakva se politika vodi u BiH. To je put kojim su neki naumili dijeliti BiH. Siguran sam da je većina shvatila, i u Sarajevu i u Banja Luci, i u međunarodnoj zajednici da se ova država ne može održati bez hrvatskog naroda. Zbog toga svi oni koji su pokušavali fantazirati o tome da nam mogu birati članove Predsjedništva, birati ljude u entitetskoj vladi, a još uvijek se neki time zanose. Vidjeli ste kako su završili svi Hrvati koji su bili u entitetskoj vladi ove tri godine. Ne isplati se drugome služiti, saviti leđa i poniziti se jer oni koji vas ponižavaju na kraju dignu ruke od vas. Mnogo je vrijednije stajati uspravno, i kad je izuzetno teško. Budite uvjereni, tad i oni koji misle drugačije moraju vas cijeniti“, kazao je Čović.

Čović je rekao što je to sve „Hrvatski odgovor“, ključne točke kojeg nude stranke okupljene oko HNS-a predvođene HDZ-om BiH, i za koje će se zalagati nakon izbora: „Novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Europsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; gospodarski rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata: „Ovo je naša zemlja, za nju se lila i hrvatska krv, zato spomenik hrvatskim braniteljima mora biti ovdje u Sarajevu“, rekao je predsjednik Čović te nastavio: „Uvjeren sam da je ovo istinski program za državu BiH, koju bi mogli svi prihvatiti kao svoju domovinu i u kojoj bi mogli osigurati sebi egzistenciju, sačuvati osobno dostojanstvo i razvijati svoj identitet. Konačno smo uspjeli ujediniti i razmišljanje Hrvatske politike iz Republike Hrvatske, politiku HDZ-a i HNS-a podržavaju sve razine vlasti.

Okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH danas smo snažniji nego ikada“, zaključio je dr. Čović.
Predsjednik OO HDZ BiH Sarajevo, Anton Rill govorio je o problemima Hrvata u Sarajevu i Bosni i Hercegovini gdje Hrvati žive više 14 stoljeća, a koji se posljednjih godina više nego ikad suočavaju s krizom opstanka u vlastitoj domovini. „HDZ BiH od svoj osnutka 18. kolovoza 1990. godine u Sarajevu i bila je dionik nacionalnog i demokratskog pokreta Hrvata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, a danas nas je sve manje na ovim prostorima“, rekao je između ostalog u svome govoru Rill.
U ime HDZ-a RH i predsjednika Tomislava Karamarka obratio se Alojz Tomašević, župan Požeško – slavonske županije, koji je kazao: „Vrijeme kada se osnivao HDZ BiH prije 24 godine je bilo jednako tako povijesno važno kao i ovo danas. Siguran sam da će dr. Čović i svi koji se nalaze na listi Hrvatskog narodnog sabora znati se boriti za jedinstvo hrvatskog naroda, a i za ravnopravnost, jer bez toga nema ni BiH.“

Na skupu se obratio i Mario Karamatić, predsjednik HSS, koji je govorio o jedinstvu kojeg zagovara Hrvatski narodni sabor BiH i stranke koje su okupljne oko HNS-a BiH. „Iako smo danas slabi i nezaštićeni, drugi određuju tko će nas zastupati u tijelima vlasti. To će se promijeniti jer, okupljeni u HNS BiH ponovno smo jaki. Ponovo Republika Hrvatska stoji iza svog naroda u Bosni i Hercegovini, i samo jedinstvom možemo postići ono što nam pripada, a drugi ne priznaju, samo jedinstvom možemo postići jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH“, rekao je Karamatić.

Željko Filipović, nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH je rekao da će HDZ i HNS BiH imati svog člana Predsjedništva BiH, HDZ-a i HNS-a BiH imaju svoj izbor, imaju svoj pobjednički tim.

„Neka živi vječno BiH, domovina njenih konstitutivnih naroda i svih dobronamjernih građana i nacionalnih manjina. BiH nije država jednog, nego tri konstitutivna naroda koji trebaju biti ravnopravni. Hrvati moraju imati svoje središte. Srbi imaju Banja Luku, bošnjaci Sarajevo, pa valjda i Mostar može biti središte Hrvata u BiH. Hrvati su se ujedinili u HNS BiH da bi izborili pravo na život, na rad, na zaposlenje“, rekao je u svom govoru Filipović.

Igor Radovanović, nositelj liste HNS BiH za Zastupnički dom PS BiH govorio je o programu HDZ-a i HNS-a BiH s posebnim naglaskom o obespravljenim hrvatskim braniteljima i teškoj gospodarskoj situaciji u BiH, i položaju hrvatskog naroda koji se čim prije mora izjednačiti s druga dva naroda.

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH prije skupa u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, obišlo je gradilište župne crkve sv. Franje na Dobrinji u Sarajevu. Izaslanstvo je osudilo nedavni vandalski ispad, kada je crkva u izgradnji i župna kuća kamenovana. Bez obzira, radilo se o maloljetnim osobama, ili bilo kome, trebamo širiti međusobno razumijevanje i poštivanje, kako nacionalnog, tako i vjerskog. Pravna država mora zaživjeti u punom kapacitetu, a ovakvi ispadi oštro kažnjavati./HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...