Predivna ljubavna priča Balaševića i Olivere: “Upropastila mi je život”

Đorđe Balašević, nevjerovatan kantautor i umjetnik napustio nas je u petak u 67. godini, a njegov život osim emotivnih stihova zasigurno je obilježila i ljubav prema supruzi Oliveri.

Toliko emotivnih balada koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim tijekom svoje dugogodišnje karijere otpjevao je Đorđe Balašević. Međutim, mnogi se pitaju bi li postojale ovakve numere da popularni kantautor daleke 1979. godine nije upoznao svoju suprugu Oliveru, s kojom je bio četiri desetljeća u braku i koja je bila njegova najveća podrška, ali i inspiracija, piše “Blic.rs”.

“Možda bih ja bio sretniji da imam ružnu ženu (smijeh). Naravno da ne bih. Napisao sam u jednoj pjesmi – moja ljubavnica, suborac i moj najbolji drug. To je ta priča. Ljepota nije da dosadi, nego se nekako navikneš na nju. Ona je meni upropastila život zato što nisam mogao gledati druge devojke, jer nisam mogao naći ljepšu od nje. I meni je to bio uvijek problem… Bili smo negdje na nekom koncertu, pa su momci u bendu bili kao malo napaljeni i kažu – mi smo bend koji nikada ne muva ribe. Ja kažem: “Muvajte”. Oni pitaju: “Pa je li ti ne muvaš?!”. A bile su neke dvije individue u videokrugu i onda sam ja rekao: “Jesu li ove ribe bolje od moje žene? Nisu. I što bih ja sad naskakivao na njih? Kad mi nađete neku bolju ženu od Olje, ja ću da se potrudim da joj napišem pjesmu”. Svijetu se ne može ugoditi, a aneks moj te izreke: Ne treba mu se ni ugađati!”, govorio je Đorđe o svojoj najvećoj ljubavi.

Slavni kantautor upoznao je mladu Zrenjanku Oliveru Savić. Oboje su bili gosti novosadske televizije – Olivera kao sportista, a Đorđe kao glazbenik. Riđokosa djevojčica koja je studirala organizaciju rada u Novom Sadu, tad nije ni sanjala da će u tog “razbarušenog” i “neobveznog” mladića s gitarom zaljubiti “skroz na skroz”.

Vrsna gimnastičarka u četiri sportske discipline, s pregrštom medalja i priznanja, trebala je odlučiti između te svoje ljubavi i ove nove, koja se tek rađala.

“I tu ja prevagnem kao peta disciplina”, pričao je Đorđe u prosincu 1981. godine.

Prevagnula je zapravo ljubav dva mlada čovjeka istih želja i interesa.

“Jednom prilikom gledali smo zajedno utakmicu Hajduk – Hamburger” – nastavlja Đorđe, “najednom Olja mi prebaci ruku preko ramena i reče: ‘Ovaj Zlatko Vujović je opasan nogometaš.’ Rekao sam tad sebi: Našao sam pravu osobu, drugara koji se razumije i u druge stvari. Ženim se odmah – gotovo je!”

Olivera i Đorđe se nisu odmah vjenčali, iako su odlučili da budućnost provedu zajedno. Rođena je već i mala Jovana, bila je beba s nepunih šest mjeseci kad su ipak riješili obaviti i tu formalnost.

“Malo sam se toga plašio jer dosta sam formalnosti izbjegao u životu. Kad sam maturirao to je bila prava prilika da obučem odijelo, ali sam to izbjegao stjecajem okolnosti, nisam došao na proslavu. Ni kasnije nikad nisam bio u odijelu”, kaže Đorđe i dodaje:

“Htio sam se venčati 15. kolovoza kad je najtoplije, da bih mogao biti u nekoj majici. Dogovorili smo se ipak da to bude 7. svibnja, jer je bila sasvim neizvesna situacija oko mog dolaska iz vojske. Kao hranitelj obitelji nisam to bio i formalno. Dokument je bio veoma važan. Ali nismo željeli nikakve ceremonije i pompe. Odabrali smo četvrtak. Nismo htijeli da to bude ni subota, ni nedelja, jer su se baš tad vjenčavali neki moji drugari i nisam htio da se sretnemo i da se diže neka frka, da nešto vrištimo, skačemo… Nikome ništa nismo rekli, pokupili smo se na brzinu, čak smo malo i zakasnili… Bilja, kuma je došla u poslednji čas, a Borčeku sam rekao da ponese osobnu iskaznicu, da je neko snimanje u pitanju, samo da se ne bi pojavio s poklonom i u odijelu. Uletjeli smo kod matičara, ali tamo su nas već čekali drugovi koji su nas ipak uspjeli “provaliti”. Bila je to mala, slatka ceremonija koju smo poslije nastavili kod kuće, strogo uz sendviče. Osjećao sam se dobro kao da nisam mladoženja. Bio sam u elegantnim crnim farmerkama, večernjim, i cipelama s dobrim elementima patika, nisam baš htio obuti patike iz poštovanja prema supruzi. Olja je imala lijepu belu haljinu, samo bez onih ‘đinđa’ na glavi”, pričao je Bašević.

“Ona je, baš kao u mojoj pjesmi, došla tiho, nezvana, sama… i ostala u meni zauvijek. Bila je siromašna studentkinja iz studentskog doma, reprezentativka u gimnastici…. Od prvog susreta nismo se razdvajali duže od dva dana, osim kad sam imao koncerte daleko od grada u kojem smo živjeli. S Oljom sam mogao da provodim sate i sate u razgovoru i šetnji. Kad bih otišao negdje bez nje, pomišljao sam: ‘Bože, što mi nedostaje to stvorenje'”, pričao je Đorđe Balašević o Oliveri.

Iz njihove ljubavi, izrodilo se troje djece, Jovana, Jelena i Aleksa. A od 2013. godine ova obitelj bogatija je i za dvije unuke koje je rodila kćerka Jelena./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije