Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Precizirana optužnica Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici

Nihad Bojadžić

Državno tužiteljstvo preciziralo je, na obnovljenom postupku Nihadu Bojadžiću, optužnicu u vezi sa statusom žrtava u Jablanici.

Braniteljica Vasvija Vidović prethodno je rekla da se tijekom prvostupanjskog postupka Tužiteljstvo BiH nije bavilo statusom žrtava.

– Na osnovu naše žalbe Tužiteljstvo je odlučilo da promijeni činjenični opis i dovede optuženog u težu situaciju. Nije dozvoljeno po činjeničnim navodima žalbe mijenjati optužnicu na teže – navela je braniteljica i dodala da optužba unosi djelo koje nije opisano.

Tužitelj Ivan Matešić kratko je odgovorio da izmjena ne ide na štetu optuženog, već da su otklonjene nejasnoće radi li se o civilima ili drugim zarobljenicima.

– Obrana je uložila žalbu da je izreka nerazumljiva jer nije jasno naznačeno da li su žrtve civili. A Sud je prihvatio te žalbene navode. Prefiks koji je dodat čini opis djela razumljivijim i na taj način smo otklonili ono što nije bilo jasno – pojasnio je tužitelj.

Nakon razmatranja navoda Obrane, predsjedavajući Apelacijskog vijeća Redžib Begić je istakao da se ne radi o izmjeni, nego je samo optužnica precizirana.

– Ništa teže se optuženom ne stavlja na teret u odnosu na raniju optužnicu – dodao je sudija Begić.

Bojadžić je, prvostepanjskom presudom iz travnja 2014., proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 točaka optužnice oslobođen krivnje.

Prvostupanjsknom presudom je proglašen krivim da je kao zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom srpnja 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju “Bitka na Neretvi”, kao i da je u bazi odreda u Donjoj Jablanici u rujnu iste godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Apelacijsko vijeće je djelomično uvažilo žalbe i odredilo da se Bojadžiću ponovno sudi.

U drugom predmetu je Bojadžić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Iznošenje završne riječi Tužiteljstva na obnovljenom suđenju Bojadžiću je zakazano za 22. lipanj, javlja BIRN BiH.  /Fena/HMS/

About the Author
  1. Pingback:Precizirana optužnica Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici | Hrvatsko nebo

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte