PRAVDA JE IPAK DOSTIŽNA Ustavni sud BiH uvažio žalbu sutkinje Ružice Jukić na stegovnu odluku VSTV

Ustavni sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu sutkinje Ružice Jukić, predsjednice kaznenog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli i bivše dopredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH na stegovnu odluku VSTV protiv nje.

Ustavni sud je utvrdio da je došlo do povrede prava sutkinje Jukić „na nepristranost suda, kao i pravo na pravično suđenje“, doznaje Fenix-magazin.

Kao što je ovaj portal već pisao, sutkinja Ružica Jukić proganjana je od strane pojedinih članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine i Ureda stegovog tužitelja, BiH od trenutka kada je završila mandat u VSTV BiH.

Pored toga što je nisu imenovali nigdje, iako je bila prva na rang listi po javnim natječajima, pokrenuli su protiv nje stegovnu tužbu, kao i stegovni postupak, jer je kritizirala Glavnu stegovnu tužiteljicu zbog njezina nerada.

Također, stegovno povjerenstvo je vodilo stegovni postupak iako su se najmanje tri člana morala izuzeti, a čije izuzeće je tražila sutkinja Ružica Jukić. Ali joj to nisu odobrili i proveli su postupak u kojemu su sutkinju Jukić proglasili krivom jer je kritizirala pojedine članove VSTV odnosno njihov rad, kao i Glavnu stegovnu tužiteljicu.

Iako sutkinja Ružica Jukić nikada nije napravila nikakav prekršaj, nju su kaznili novčanom kaznom (10 posto od plaće na tri mjeseca), za razliku od drugih koji su učinili ozbiljne propuste, koji imaju elemente kaznenog djela, a koji su kažnjeni samo s opomenom.

Jedan od članova prvostupanjskog povjerenstva sudac Osnovnog suda u Bijeljini navodno se protivio da se sutkinji Ružici Jukići izrekne novčana kazna. Tada su mu, kako doznaje Fenix-magazin, članovi povjerenstva dopredsjednica VSTV Sanela Butigan Gorušanović i član VSTV Sanin Bogunić navodno rekli: “Nemoj imati izdvojeno mišljenje i budi suglasan s nama da je osudimo na novčanu kaznu.“

Nakon što je član stegovnog povjerenstva Draženko Lugonjić pristao glasovati kao i ova dva člana povjerenstva, isti je vrlo brzo napredovao tj. 19. listopada 2023. godine izabran je za suca u Okružni sud Bijeljina u Bijeljini.

Sutkinja Ružica Jukić je uložila apelaciju na odluku VSTV-a Ustavnom sudu BiH, koja je zavedena pod broj AP-3158/23, a koji je dana 18. siječnja 2024.g. objavio da je uvažio „Apelaciju sutkinje Ružice Jukić“, jer nije imala pravično suđenje i nepristranost suda.

Kada VSTV, kao krovna institucija pravosuđa, krši odredbe Zakona i Ustava prema bivšoj svojoj dopredsjednici, onda se građani moraju zapitati što će se dogoditi njima kada dođu po pravdu pred sud sa takvim sucima, tužiteljem i članovima VSTV./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img