Hrvatski Medijski Servis

POZVAO NA PRESTANAK OFENZIVE Potpredsjednik SAD-a sastao se s Erdoganom

Foto: EPA

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence susreo se danas s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi ga nagovorio da zaustavi ofenzivu protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, ali su turski dužnosnici poručili da će Ankara nastaviti s operacijom.

Ofenziva je prouzročila novu humanitarnu krizu u Siriji, u sklopu koje je 200 tisuća civila napustilo svoje domove, a nastao je i sigurnosni rizik zbog tisuća militanata Islamske države koji su ostali u kurdskim zatvorima.

Optužuju Trumpa

Demokrati i dio republikanaca optužuju Trumpa, koji je povukao američke postrojbe prije ofenzive, za izdaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode sirijski Kurdi, a bili su glavni partner Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Trump je u srijedu kazao da je njegov potez “strateški briljantan”.

Američki je predsjednik rekao da misli kako će Penceov i Erdoganov susret biti uspješan te je upozorio da će nametnuti sankcije i carine koje će biti “devastirajuće za tursku ekonomiju” ako sastanak ne bude uspješan.

Pismo bačeno u smeće?

Bijela kuća objavila je Trumpovo pismo Erdoganu, poslano 9. listopada, u kojemu je američki predsjednik poručio turskom da “ne bude nasilnik” i “budala”.

Turska televizija CNN Turk prenosi da je Turska odbila Trumpov prijedlog za sklapanjem sporazuma kojim bi se obustavile vojne operacije te da je pismo “bačeno u smeće”.

“Pismo koje je Trump poslao nije imalo utjecaj koji je on mislio da će imati na Tursku zato što nije sadržavalo ništa što se može uzeti za ozbiljno”, rekao je turski dužnosnik za Reuters.

“Jasno je da Turska ne želi terorističku organizaciju na svojoj granici i da operacija neće biti obustavljena zbog reakcija”, dodao je.

”Nema pregovora s terorističkom organizacijom”

Pence i državni tajnik Mike Pompeo nisu se obratili novinarima prije sastanka s Erdoganom, ali je dužnosnik rekao da će vjerojatno ponoviti prijašnje zahtjeve.

“Međutim, pregovaranje s terorističkom organizacijom ili odustajanje od operacije koja je u tijeku nisu na stolu”, poručio je turski dužnosnik.

Turska je 9. listopada započela svoju ofenzivu na Siriju, ciljajući kurdsku paravojsku za koju tvrdi da je povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je već nekoliko desetljeća u sukobima u Turskoj sa središnjim vlastima./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte