Sve vijesti

HNK Mostar

Požar progutao Eko centar Zlatna greda u Kopačkom rtu

U Zgradi Eko centra u Zlatnoj Gredi u Baranji, koja se nalazi uz rub Parka prirode Kopački rit, na istoku Hrvatske jutros oko 7 sati izbio je požar, kojeg vatrogasci još nisu lokalizirali, javljaju hrvatski mediji.

Od zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP), Borisa Banjana, doznaje se da su odmah po dojavi na gašenje požara poslana dva vozila, no budući da je riječ o udaljenosti od oko 30 kilometara dok su vatrogasci stigli vatrom je već bilo zahvaćeno oko 150 četvornih metara krovišta zgrade, velike oko 600 četvornih metara.

Vatra se proširila i gašenje je još u tijeku, a sudjeluje 30 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila, precizira Hina.

Uz JPVP iz Osijeka u gašenju sudjeluju vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz Baranje i profesionalna postrojba iz Beloga Manastira.

U ovom trenutku teško je procijeniti štetu riječ, ali sigurno je da će biti velika, što će se utvrditi nakon što se ugasi požar i obavi očevid, rekao je za Banjan.

Dodao je kako je riječ o zgradi koja je u rekonstrukciji te da su djelatnici tvrtke koja je obnavlja radove, noćas do jedan sat iza ponoći radili na objektu. Požar je izbio u krovištu zgrade.

Eko centar u Zlatnoj Gredi osnovala je osječka Udruga Zeleni Osijek 2003. godine i po riječima predsjednika Jasmina Sadikovića, u taj je Centar do sada utrošeno oko pola milijuna eura uglavnom iz europskih fondova.

Obnova glavne zgrade veličine 600 četvornih metara, gdje je i izbio požar, je u tijeku, kazao je Sadiković.

U Eko centru Zlatna Grada odvija se niz sadržaja, od monitoringa prirode, raznih edukativnih radionica i ostalo, rekao je za Hinu Sadiković koji je bio na putu za Varaždin kada je dobio dojavu o požaru, i odmah krenuo prema Zlatnoj Gredi.

Kazao je kako je materijalna šteta sigurno velika prema informacijama s kojima raspolaže.

Na mjesto požara otišao je i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Podsjećamo, u ožujku 2012. već je gorjelo u Kopačkom ritu. Tada je vatra uništila prijemni centar. Vatrena stihija doslovno je progutala višeslojni trskin krov i drvenu konstrukciju tradicionalne kućice prijamnog centra u sklopu kojeg se nalazila i suvenirnica./Hina/ HMS/

Najnovije