PODACI ZA VELJAČU

Potrošačka košarica gotovo 2 tisuće KM, pokrivenost plaćom ispod 50 posto

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec veljaču 2021. godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM je jeftinija od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2020. iznosila je 993,00 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 27 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 49,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca, piše Faktor.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici):

1. Prehrana – 41,65%

2. Stanovanje i komunalne usluge – 15,6%

3. Higijena i održavanje zdravlja – 9,15%

4. Obrazovanje i kultura – 5,54%

5. Odjeća i obuća – 15,1%

6. Prijevoz – 6,93%

7. Održavanje domaćinstva – 6,03%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćio je Sindikat./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON VOJNE VJEŽBE U SRBIJI

DODIK: Granica između RS i drugog entiteta se neće mjenjati, ona je međunarodno priznata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u...