TRAGEDIJA

Razoran potres pogodio grčke otoke i dio Turske, u Izmiru srušeno 20 zgrada, najmanje 14 mrtvih i više od 400 ozlijeđenih

Najmanje četrnaest ljudi, uključujući dvoje mladih na grčkom otoku Samosu, poginulo je u razornom potresu koji je danas pogodio Tursku i Grčku. Potres magnitude 7 pogodio je u 11 sati i 50 minuta po lokalnom vremenu Egejsko more južno od grada Izmira na zapadnoj obali Turske. Strahuje se da bi broj mrtivh i ozlijeđenih mogao biti znatno veći s obzirom da su spasitelji na terenu i da rade na pronalasku i izvlačenju građana iz ruševina.

Foto: Reuters

Kako javlja CNN Turk, potres se osjetio sve do Istanbula. Zasad je potvrđeno da je u potresu u Turskoj smrtno stradalo 12 osoba, a više od 400 ih je ozlijeđeno. U Grčkoj je na otoku Samosu poginulo dvoje tinejdžera. Na njih se srušio zid kad su se vraćali iz škole.

Foto: Reuters

Iz Izmira stižu snimke i fotografije porušenih zgrada. BBC navodi kako je u tom obalnom gradu srušeno 20 zgrada.

U provinciji Izmir iz porušenih i oštećenih zgrada spašeno je 70 ljudi, ali potraga za nestalima je i dalje u tijeku. Došlo je i do više od 80 slabijih potresa nakon silovitog prvog potresa, od kojih je njih više od 10 bilo magnitude 4.

U priobalnim gradovima došlo je i do podizanja razine mora tako da su poplavljene ulice.

Foto: Reuters

Kuk: Opasnost sada prijeti od naknadnih potresa

– Područje Turske, posebno Izmira, je područje gdje se događaju najučestaliji i najjači potresi u Europi. Štete su velike. Svi se još sjećamo snažnog potresa koji je 1999. pogodio Izmir i odnio skoro 20 tisuća života, rekao je za portal HRT-a seizmolog Krešimir Kuk.

– Sreća u nesreći kod ovoga potresa je činjenica da je hipocentar potresa bio u moru, 17 kilometara od Izmira, što je ipak malo ublažilo njegovu snagu, dodaje.

– Ono što sad slijedi je serija naknadnih potresa koja bi mogla trajati mjesecima. Što je jači glavni potres, to su jači naknadni potresi i duži je period u kojima će se događati, kaže.

– Opasnost od tsunamija koje se dogodio nije toliko velika, on ovisi o vremenskim prilikama i ne širi se tako brzo pa se može na vrijeme izdati upozorenje stanovništvu. Prava opasnost su naknadni potresi, objasnio nam je Kuk./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PAKLENI VIKEND

U Hercegovini danas do 41 stupanj

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano i vruće, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Poslijepodne lokalni pljuskovi s grmljavinom su mogući na...