ŽEPČE

Potpisan Ugovor o pružanju javnih vodnih usluga između Općine i JP “Komunalno“

U nazočnosti predstavnice Veleposlanstva Švicarske u BIH gospođe Regule Babler i programskog službenika Veleposlanstva Švicarske u BIH Srećka Bajića , projektnog menadžera MEG projekta Gorana Štefatića, i predstavnika UNDP-a, potpisan je ugovor o pružanju vodnih usluga između Općine Žepče i JP „Komunalno“ Žepče. Potpisnici ugovora su općinski načelnik Mato Zovko i direktor komunalnog poduzeća Mirko Šumić.

Ugovor je potpisan u  okviru projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kroz koga je u prvoj fazi realizacije predviđena podrška u cilju poboljšanja usluga vodeopskrbe za građana općine Žepče. Posebno se regulira pitanje najugroženijih obitelji kojima će se nastojati subvencionirati dio troškova ali u uskoj suradnji Centra za socijalni rad, JP Komunalno Žepče i Općine Žepče koji će definirati kriterije za odabir onih kojima je ova vrsta pomoći neophodna.

Osim toga, JP Komunalno Žepče morat će uložiti i vlastita sredstva za uvođenje nadzora nad izvorištima pitke vode, uređene vodozahvatnih zona, nabavke uređaja za detekciju kvarova, saniranje stare vodovodne mreže kao i nabavku softvera za rad financijskig osoblja komunalnog poduzeća. Općina Žepče je među prvim MEG partnerskim jedinicama lokalne samouprave usvojila Odluku na Općinskom vijeću , kojim putem je data suglasnost načelniku za potpisivanje ovog Ugovora.

Gospođa Babler istakla je da je krajnji cilj projekta MEG koji je podržan od Vlade Švicarske i traje punih 12 godina, da osigura bolje javne usluge građanima. Pohvalila je napore općine Žepče i Razvojne agencije Žepče koja je pripremala projektnu aplikaciju i obavlja dužnost koordinatora na MEG projektu za općinu Žepče.  Tijekom projekta dodijeljivat će se u dva ciklusa bespovratna sredstva koja su namijenjena poboljšanju usluga komunalnog poduzeća. Općina Žepče sudjeluje sa 50 posto vlastitog novca,a  maksimalan iznos u jedn om ciklusu bespovratne pomoći je 160 tisuča franaka. Općinski načelnik Mato Zovko se zahvalio predstavnicima Veleposlanstva Švicarske kao i predstavnicima UNDP-a na pruženoj pomoći u realizaciji odobrenih projekata i obečao da će Općina Žepče, kao i do sada, nastojati na što bolji način uložiti odobrena novčana sredstva i opravdati povjerenje. Projekt MEG je treći projekt koji se provodi u općini Žepče a financira ga Vlada Švicarske. Ovaj posljednji oslanja se na snažnu predanost lokalnih partnera , i predstavlja do sada projekt s najvišim iznosom odobrenih financijskih sredstava za BIH.U četverogodišnjoj fazi projekta pružit će se podrška za ukupno 700 tisuća građana koji žive u 18 općina koje su odabrane u okviru MEG projekta.

Proračun za prvu fazu projekta iznosi oko 21 milijun KM./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, evo tko su nositelji lista

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj redovitoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. listopada ove godine. Predsjedništvo...