Potpisan protokol o suradnji HNŽ-a, Mostara i Upravljačkog tijela IPA programa

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je potpisan protokol o suradnji između Upravljačkog tijela IPA programa, Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Grada Mostara, a potpisali su ga mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg i direktorica Upravljačkog tijela Paola Di Salvatore, javlja Fena. 

Protokol se odnosi na besplatnu pomoć kadrovima Grada Mostara i HNŽ-a u pogledu izobrazbe i obuke u pripremanju i aplikaciji EU projekata te otvaranje jednog Ureda za EU programe u Gradu Mostaru, uz pomoć Upravljačkog tijela IPA programa za Jadransko-jonsku makro regiju.

Direktorica Paola Di Salvatore istaknula je kako je ovo prvi protokol koji Upravljačko tijelo IPA programa u svojih deset godina postojanja potpisuje s jednim gradom i jednom regijom, ocijenivši kako će to biti jedan veliki uzlet za Grad Mostar, za HNŽ i BiH kada su u pitanju europski programi i projekti.

Dodala je kako je prvi put kada je došla u Mostar shvatila da Europa treba da počne svoju kohezijsku politiku baš u Mostaru i u BiH.

Zahvalila je gradonačelniku Bešliću i premijeru Hercegu na njihovoj jako velikoj osjećajnosti za pitanja i tematike koje se tiču programa IPA-e, kazavši da će Europskoj komisiji osobno podnijeti izvještaj kako su Grad Mostar i HNŽ jako učinkoviti u korištenju europskih fondova te da do sada nisu imali nikakvih neregularnosti.

Uz sve navedeno, njezin dolazak je, kako je kazala, i potvrda da će suradnja biti nastavljena i na drugim programima EU predviđenim za BiH, a jedan od njih je Program mediteranskih zemalja – MED.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg naglasio je kako će potpisani sporazum unaprijediti suradnju HNŽ-a i Grada Mostara s jednim od IPA programa, izrazivši nadu da će se kroz ovaj vid suradnje mnogo lakše doći do europskih sredstava.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić zahvalio je direktorici Salvatore na dosadašnjem razumijevanju te istaknuo kako se nada da će Ured za EU programe, koji će biti otvoren u Mostaru, pružiti edukaciju i drugim administracijama u BiH.

– Ako budemo pravilno osposobljeni i ako budemo znali prepoznati na što možemo aplicirati te koja sredstva možemo dobiti, očekuju nas mnogo veće mogućnosti i mnogo veći fondovi – poručio je gradonačelnik Mostara, dodavši kako će navedeni ured biti financiran kroz IPA projekt.

– Želja nam je da Grad Mostar i Hercegovinu približimo EU, da bude manje zaostajanje za razvijenim dijelovima Europe i vjerujem da ćemo, uz ovakvu podršku, lakše doći do tog cilja – naglasio je Bešlić. /HMS/

Najnovije

MOSTAR

Politički gaf novog mostarskog gradonačelnika – sa Željkom Komšićem na otvaranju vjetroelektrane “Podveležje 1″

Zbilja je bilo politički neukusno gledati današnje slike s otvaranje vjetroelektrane Podveležje 1. Jedan pozitivan događaj kao što je otvaranje infrastrukturnog energetskog projekta u zemlji...