Hrvatski Medijski Servis

Potpisan Memorandum o financiraju sedam institucija kulture od značaja za BiH

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja financiranja sedam institucija kulture koje su od značaja za BiH.

Memorandum je potpisalo oko 35 predstavnika svih razina vlasti u BiH, od općinske, preko županijske i federalnog, do državnog, točnije Vijeća ministara BiH. Inicijator Memoranduma bilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje na ovaj način želi riješiti finansiranje institucija kulture za period od 2016. do 2018. godine.

Između ostalih, današnjem potpisivanju prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo i mnogi drugi.

Nakon svečanog čina potpisivanja Memornaduma, većina prestavnika svih razina vlasti je iz zgrade parlamenta BiH otišla u Zemaljski muzej BiH, koji će nakon tri godine danas konačno ponovo biti otvoren za javnost.

Memorandumom, koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja financiranja, obuhvaćeni su Zemaljski i Povijesni muzej BiH, Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i sveučilišna biblioteka BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH te Kinoteka BiH.

Pitanje financiranja svih spomenutih institucija nije bilo zakonski regulirano, iako sve imaju pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike BiH. Većina ih je prije 1992. godine imala status institucija od republičkog značaja.

Od sedam institucija obuhvaćenih Memorandumom u najtežoj situaciji je Zemaljski muzej, koji je od 4. listopada 2012. godine pa sve do danas bio zatvoren. Trenutni dug ove institucije iznosi oko tri milijuna KM, a za normalno funkcioniranje najstarije kulturne i znanstvene ustanove u BiH potrebno je oko milijun i 400.000 KM godišnje./AA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte