POSUŠJE Zavirite u Franjevački muzej “U kući oca mojega”

Franjevački muzej „U kući oca mojega“ je zasigurno jedno neizostavno mjesto za sve one koji dolaze u općinu Posušje ili pak prolaze kroz to mjesto.

Osnovan je 2007. godine na inicijativu posuških fratara, a nalazi se u podrumu župne kuće, koji je prenamijenjen i prilagođen za tu svrhu. Ova inicijativa omogućila je prikladan prostor za čuvanje i proučavanje kulturno-povijesne baštine općine Posušje. Svečano je otvoren u listopadu 2018. godine što je bio značajan dan za posušku kulturnu i povijesnu baštinu.

U prve tri prostorije muzeja smještena je Etnografska zbirka. U njoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka raspolaže sa 173 eksponata, od kojih je njih 91 izložen. U četvrtoj prostoriji smještena je Sakralna zbirka, koja sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka. Najstariji eksponat je misal iz 1827.godine, dok je možda najvrijednija posudica za sveta ulja iz 1896. godine s natpisom Župa posušje.

U istočnom dijelu Muzeja smještena je Arheološka zbirka, u čijem je stalnom postavu izloženo 110 eksponata. Vrijeme nastanka eksponata je neolitik/eneolitik ( oko 6 500 do 3 500 god.pr.Kr.), brončano i kasno brončano doba (oko 3 000 do 1 200 god.pr. Krista, željezno doba ( od 1 200 god. pr. Krista pa nadalje) te od početka do kraja srednjeg vijeka (od 5. do 16. st. poslije Kr.)

Tu je i Numizmatiča zbirka, koja sadrži različite novčiće od sredine 3. stoljeća pr. Krista pa sve do novijega doba. Zbirka sadrži oko 150 rimskih novčića, novije kovanice iz 54 države svijeta te nešto papirnatih novčanica i žetona.
Muzej raspolaže i s dvije Muzejske čuvaonice, bogatom Knjižnicom i s Lapidarijem koji je u izgradnji.

Malo je muzeja na ovim prostorima kojim se poklonila tolika pažnja pri samoj izgradnji, uređenju enterijera, sakupljanju predmeta i mnogim drugim stvarima, što sve posjetitelje ostavlja bez daha.

Svaki eksponat i svaki metar prostora, dizajniran je s tolikom pažnjom, da pruža osjećaj ambijentalnog savršenstva do posljednjeg detalja, a sama rasvjeta daje prostoru jedan svjetski izgled.

U blizini muzeja nalazi se i prostor sa stećcima, koji su preneseni na taj lokalitet kako bi se sačuvali od propadanja i koji svakako upotpunjuju ponudu muzeja.

Odmah uz smještena je i knjižnica, koja sadrži stručnu literaturu prvenstveno namijenjenu sadašnjim i budućim studentima arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti i drugim srodnim znanostima kao i cjelokupnoj stručnoj javnosti.

Zahvaljujući vrijednim donacijama knjiga Zemaljskog muzeja u Sarajevu kao i Arheološkom muzeju u Zagrebu, udareni su temelji i počeci muzejske knjižnice u Posušju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREMIJER LIGA BIH

Okončano prvenstvo, Sarajevu pripala titula prvaka

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine donio je odluku u definitivnom prekidu Premijer lige za sezonu 2019./20. Neće biti održana ni završnica kup...