Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

POSUŠJE: Mladi prikupili su i sanirali 200 tona otpada

U općini Posušje već drugu nastavnu godinu provode se sveobuhvatne ekološke edukacije učenika osnovnih škola. Inicijator i voditelj ekoloških edukacija i ekoloških projekata u praksi je sociolog, ekolog, prof. Jozo Kolobarić, asistent na Sveučilištu Hercegovina – Fakultet društvenih znanosti dr. Milenko Brkić, doktorand Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prijatelj Europske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu te aktivni sudionik akademskih zajednica u Sarajevu, Zagrebu i Mostaru i drugim mjestima, koji s učenicima od prvog do devetog razreda, sukladno godinama učenika i pedagoškoj mentalnoj dobi, provodi te ekološke edukacije.

Jasan odgovor

Još od 2013. prof. Kolobarić vodio je s mladim ljudima iz Posušja ekološke projekte u praski, pri čemu su mladi izlazili na divlja odlagališta, čistili ulice, prometnice, ukupni okoliš. Taj niz ekoloških projekata nastavio se sve do ove godine, a teći će i dalje. – Mladi su u razdoblju od 2013. do 2019. prikupili više od 200 tona otpada te ga u suradnji s JP-om Vodovod Posušje (sektor komunalni otpad) odvozili na za to predviđeno mjesto. Nužno je spomenuti mnoštvo građana Posušja koji su se priključili ovim ekološkim projektima kako bi ne samo dali potporu već i pomoć u materijalnim i financijskim sredstvima. Tijekom tog razdoblja mnogi su postavljali pitanja: “Zašto vi čistite ulice, prometnice, divlje deponije… kada za to postoje predviđeni sektori koji se time bave?” Ova i slična pitanja imala su jasan odgovor: “Iz razloga podizanja ekološke (životne) svijesti”, kaže prof. Kolobarić koji je od ekoloških akcija pod sloganima “Jer te se tiče!” i “Moj jedan sat za čist grad!” napravio performans Homo fabera (čovjeka koji radi), Homo economicusa (čovjeka koji privređuje), Homo ludensa (čovjeka koji se igra – stvara), Homo religiosusa (čovjeka koji vjeruje – kojem po religijskim narativima Bog daje zemlju na obradu i koji ju je dužan ostaviti idućim generacijama) te Homo consumerisa” (čovjeka koji sve više troši, izrabljuje, i to grabežljivo). U svim ovim sintagmama antrophosa – čovjeka, jasno se dalo do znanja da mladi žele podići svijest.

Knjiga o okolišu

Od nastavne godine 2017./18. pa sve do 2018./19. radi se na projektu ekoloških edukacija u skladu sa strategijom općine Posušje te LEAP-om (Lokalnom ekološkom akcijskom planu) općine Posušje koji u sam vrh prioriteta postavlja upravo educiranje. Time se krenulo u sveobuhvatne ekološke edukacije osnovaca iz općine Posušje. Ekološke edukacije proći će ukupno 1881 učenik.

– Edukacije se obavljaju tako da preko prezentacije i videolinkova ukaže mladima, sukladno njihovu uzrastu i predviđenoj pedagogiji, na najvažnije problematske oblasti na području ekologije kako općine Posušje tako i BiH, ali i svijeta. Mladi su najjači mobilizator upravo u uzrastu od sedam do 15 godina kada upijaju ono najvažnije za život.

Također, učenici će, kao i u prethodnoj godini, raditi u praksi, što označava rad na terenu, uklanjanje otpada po ulicama, parkovima, oko škola. Ove ekološke edukacije provode se prema knjizi “Okoliš i održivi razvoj” prof. dr. Nevenka Hercega – naglašava prof. Kolobarić. Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a dalo je punu suglasnost provođenju ovih ekoloških edukacija. Ovo su prve sveobuhvatne ekološke edukacije učenika osnovnih škola u BiH. Svi zainteresirani za suradnju na polju ekologije mogu posjetiti Facebook stranicu Udruge za promicanje kulture Apollo gdje imaju sve informacije, piše Večernji list BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte