Post-covid pluća gora su od pluća pušača

Nakon što je sudjelovala u liječenju tisuća oboljelih od covida-19, kirurginja dr. Brittany Bankhead-Kendall iz Teksasa izjavila je da rendgenske snimke pluća pušača ukazuju na oštećenja, dok su pluća pacijenata koji su se borili s koronavirusom na snimkama potpuno bijela, piše N1.

Promjene koje se vide na snimkama, ukazuju na intenzivne ožiljke i na to da se većina pacijenata bori s nedostatkom kisika.

Dr. Bankhead-Kendall dodaje da se veliki broj zdravstvenih stručnjaka koncentrira na stope smrtnosti, a malo je onih koji se bave dugoročnim posljedicama koje covid-19 ostavlja na oboljele.

“Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus”, kaže ona.

Brittany Bankhead-Kendall upozorava da je svaki pacijent sa simptomima koronavirusa kojeg je liječila, imao promjene na plućima, pa čak i kod onih koji nisu imali simptome, oko 70 do 80 posto pacijenata imalo je promjene na plućima.

“Ima ljudi koji kažu: ‘Dobro sam, nemam nikakvih problema’, a kad im pogledate RTG prsnog koša, imaju jako lošu sliku pluća”, kaže doktorica koja je medijima pokazala tri rendgenske snimke – jednu zdravih pluća, jednu pluća pušača i jednu pacijenta koji je preležao covid-19.

“Ne znam tko to treba čuti, ali ‘post-covid’ pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koje smo ikada vidjeli”, objavila je dr. Bankhead-Kendall na Twiteru početkom siječnja. “Ta pluća se dodatno urušavaju, a otežano disanje traje dugo nakon preležane bolesti”, dodala je.

RTG snimka zdravog pacijenta pokazuje veliku količinu crnog prostora, što znači da je osoba u stanju udisati veliku količinu zraka. S druge strane, RTG pušača pokazuje bijele crte i maglovite mrlje što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća. Rendgen pluća osobe koja je preležala covid-19 potpuno je bijeli, kao da se nad njih nadvio bijeli oblak.

Takve promjene obično ukazuju na to da su pluća puna tekućine, kao i bakterija. To također znači da pacijent nije u mogućnosti unositi dovoljnu količinu kisika, što bi bilo moguće da su pluća zdrava.

“Pluća ili su prepuna bijelih, gustih mrlja ili se cijela pluća pretvore u bijeli oblak. Ako sad i ne osjećate probleme, RTG snimka pokazuje da biste ih s vremenom mogli imati”, kaže Bankhead-Kendall za CBS DFW. Neki su pacijenti, dodaje, završili s trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno vrijedi li to za sve pacijente.

Stručnjaci i dalje proučavaju posljedice novog virusa na one koji su ga preležali. Već su istraživači identificirali ono što se naziva “produženim covidom”, kada pacijenti i dalje osjećaju određene simptome virusa mjesecima nakon oporavka, poput jakog umora, glavobolje, dispneje i anosmije, između ostalog, prenosi Fox News./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RAVNATELJ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH

Pehar za danas najavio donošenje novih naredbi za stanovnike Federacije BiH

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je jučer sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko...