PROTIVE SE I SINDIKATI

Poslodavci protiv Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine navodi kako ”nimalo nije iznenađeno ponašanjem Vlade FBiH kada se radi o utvrđivanju Prijedloga zakona o stečaju FBiH”.

”Kao i mnogo puta do sada Vlada FBiH je pokazala da nema poštovanja prema socijalnim partnerima niti interesa da se kroz dijalog dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja te da donose prijedloge zakona u interesu pojedinih interesnih grupa, ne vodeći računa o općedruštvenom interesu” navode iz ovog udruženja.

Iz UPFBiH dodaju da je od premijera FBiH Fadila Novalića zatraženo da se prije razmatranja zakona o stečaju FBiH na sjednici Vlade, te da se o ovom prijedlogu razgovara na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

”Premijer je tada zamolio da UPFBiH ne inzistira da se ova točka razmatra na ESV, a zauzvrat je obećao da će biti organizirane direktne konzultacije sa Federalnim ministarstvom pravde, a da Vlada FBiH neće usvajati tekst zakona i slati ga u parlamentarnu proceduru, prije konzultacija. Do konzultacija nikada nije došlo. Bez konzultacija je Prijedlog zakona o stečaju utvrđen na sjednici Vlade FBiH i upućen u parlamentarnu proceduru. Na ovaj način su premijer, ali i Vlada FBiH u cjelini, pokazala neznanje, neprihvaćanje prijedloga koji bi mogli kvalitetno unaprijediti ovaj zakonski tekst te da neće, ne žele i ne znaju raditi u općem interesu”, navode poslodavci.

Iz UPFBiH napominju da je najnoviji Prijedlog zakona o stečaju FBiH kojeg je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, gotovo istovjetan tekstu koji su zastupnici Federalnog parlamenta već jednom odbili. Sasvim je izvjesno, navode, da ovaj Prijedlog zakona neće dobiti podršku zastupnika i izaslanika Parlamenta FBiH ni sada. U PFBiH se stoga apsolutno protivi njegovom donošenju u ovom tekstu, a prema informacijama kojima poslodavci raspolažu, protiv njegovog donošenja su i sindikati u FBiH.

Naglašavaju i kako u Prijedlogu zakona o stečaju FBiH kojeg je nedavno usvojila Vlada FBiH ima kvalitetnih rješenja, ali da i dalje ostaju problematične činjenice da zakon ne predviđa odgovornost organa u stečajnom postupku, niti su pak predviđene sankcije za organe koji svojim činjenjem ili nečinjenjem oštete kompaniju ili FBiH.

”Novi prijedlog ne predviđa čak ni obavezu odgovornih osoba da pokrenu stečajni postupak kada se za to steknu svi zakonom definirani uslovi. Stoga smatramo da će predložena rješenja za tri-četiri godine opet dovesti do istih problema sa kojima se susrećemo danas, poput stečajnih postupaka koji traju godinama, stečajnih sudaca koji vode po sedam ili osam stečajnih postupaka istovremeno itd.”, dodaju.

Ističu da je Prijedlog zakona o stečaju FBiH kojeg je UPFBiH dostavilo Vladi FBiH u srpnju ove godine usklađen sa direktivama Europske unije koje se odnose na stečaj, harmoniziran sa zakonskim rješenjima koja su na snazi u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH i puno je bolje rješenje od onoga kojeg je predložila Vlada FBiH.

”Zbog svega navedenog pozivamo zastupnike i izaslanike u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH da ne prihvate Prijedlog zakona o stečaju FBiH kojeg je u parlamentarnu proceduru dostavila Vlada FBiH“, naglašavaju iz UPFBiH. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...