Hrvatski Medijski Servis

POSLJEDICE TRGOVINSKOG RATA: Kineski izvoz i uvoz pali u rujnu, u SAD-u je još gore; izvoz iz Amerike potonuo preko 20%

Foto: REUTERS

Kineski izvoz i uvoz pali su u rujnu, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave, odražavajući pritisak trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Uvoz je smanjen 8,5 posto, nakon 5,6-postotnog pada u kolovozu.

Izvoz iz SAD-a potonuo je u prošlom mjesecu čak 21,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a uvoz 15,7 posto.

Višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om smanjen je u rujnu na 25,88 milijardi dolara, s 26,96 milijardi koliko je iznosio u kolovozu.

U devetomjesečnom razdoblju koje završava u rujnu kineski izvoz u SAD pao je 10,7 posto, a uvoz 26,4 posto.

Kineski i američki dužnosnici u prošlom su tjednu dogovorili primirje u trgovinskom ratu. Pritom je američki predsjednik Donald Trump suspendirao novi ciklus carina koje su trebale stupiti na snagu ovog tjedna, a Peking je obećao da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Pregovori, koji se obuhvaćaju niz područja, od intelektualnog vlasništva do financijskih usluga, urodili su, prema Trumpovim riječima, prvom fazom “značajnog sporazuma”.

Glavni je razlog trgovinskog sukoba dva vodeća gospodarstva svijeta bilo nezadovoljstvo američkog predsjednika velikim američkim deficitom u trgovinskoj razmjeni s Kinom. Washington optužuje Peking i za krađu intelektualnog vlasništva, prisilni transfer tehnologije i diskriminaciju stranih kompanija./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte