PORUKA KINI SAD, Australija i Japan počeli vojne vježbe

SAD i Australija, kojima se prvi put pridružio Japan, počeli su u nedjelju velike vojne vježbe na vratima Tihog oceana.

Dva tjedna 30.000 vojnika sudjelovat će u tim zračnim, pomorskim i kopnenim manevrima u australskim saveznim državama Sjeverni teritoriji i Queensland.

Četrdesetak japanskih vojnika i 500 novozelandskih također je mobilizirano za operaciju Talisman Sabre koja se organizira svake dvije godine.

Na mostu USS Blue Ridge, admiralskog broda 7. pacifičke flote, australski premijer Tony Abbott podsjetio je u petak na “vrlo važan savez” njegove zemlje sa SAD-om: “To je ključni odnos dok smo suočeni s velikim izazovima u brojnim područjima svijeta, posebice na Bliskom istoku”.

Tony Abbot nije spominjao Kinu, prvog trgovinskog partnera Australije s kojim je Canberra upravo potpisala ugovor o slobodnoj razmjeni, ali za Johna Leeja, profesora na sveučilištu u Sydneyju, poruka je jednoznačna. “Amerika i njezini glavni saveznici surađuju vrlo blisko velikim dijelom da bi kontrirali Kini”, kazao je on. To je “u vezi s idejom da Kina ima sve više potraživanja te da se čini da provodi vojna ulaganja kao podršku svojim potraživanjima, posebice u Južnokineskom moru”.

Washington i zemlje u regiji strahuju od poteza Kine koji bi joj priskrbili kontrolu nad jednom od najvažnijih strateških vojnih ruta na svijetu./Hina/HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...