POPLAVE I U SBŽ U Vitezu poplavljeno 50-tak stambenih i pomoćnih objekata

Osim na sjeveru BiH poplave su zabilježene i u središnjoj Bosni. U općini Vitez sinoć je došlo do plavljenja u naseljima Marosi, Rijeka, Nadioci – Raško polje te Kruščica. Prema procjenama djelatnika civilne zaštite poplavljeno je oko 50 –tak pomoćnih i stambenih objekata, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prema podatcima Federalne uprave civilne zaštitete u naselju Jardol poplavljeno je više pomoćnih i stambenih objekata.

U naselju Rijeka došlo je do izlijevanja rijeke Kruščice, gdje je poplavljeno više stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivrednih površina, te je poplavljen lokalni asfaltni put.

U naselju Kruščica došlo je do plavljenja jednog stambeno – poslovnog objekta te jednog stambenog objekta zbog nereguliane odvodnje površinskih voda.

Potok Kremenik se izlio iznad Grabovčevog mlina na poljoprivredne usjeve.

U općini Novi Travnik došlo je do izlijevanja rijeke Grlonice u naseljima Stojkovići, Trenica i Rankovići. U Bučićima su poplavljene dvije kuće kuće, a u Pečuju pojavila su se dva klizišta , a jedno u oparama.

U općini Travnik korito rijeke Lašve se izlilo na dva mjesta u naselju Gladnik gdje plavi više stambenih objekata, oranica i livada.

U Mudrikama se izlio potok i preplavio put.

U Gluhoj Bukovici rijeka Bila je u vidnom opadanju. Prošle noći uništena je štala koja je bila sagrađena uz samo korito rijeke.

U mjestu Rudnik Bila – rijeka Bila je poplavila jedan dio usjeva uz korito rijeke, a u Han Biloj Han potok Čukovnica je napravio štetu na usjevima uz korito.

U općini Bugojno voda sa izvorišta Kruščica nije za piće – preporuča se prokuhavanje.

U općini Busovača, u području Kaonika izlila se rijeka Kozica te je došlo do plavljenja obradivog zemljišta.

Rijeka Lašva izlila se iz svog korita u području Raško Polje, Donja Rovna, Katići i Merdani i poplavila cca 10 ha obradive površine.

U područnoj školi u Katićima , MZ Merdani, s nastave su izostali učenici koji koriste cestu i most u Gavrinim kućama, zbog visokog vodostaja rijeke Lašve

Općinske službe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju interventne mjere, navode iz FUCZ./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U POLICIJSKOJ AKCIJI U BJELJINI

Srbijanska starleta Tijana Ajfon dovela djevojke na grupnu prostituciju, pronađeni i kokain i oružje

Tijana Maksimović (28) iz Rume, koja je poznata kao starleta Tijana Ajfon, uhiećena je u srijedu u Bijeljini zbog sumnje da je na žurku...