“Pontes” povezao Sarajevo i Makarsku

Izložba slika Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo, koja je rezultat zajedničkog projekta “Pontes” u organizaciji Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo i HKD Napredak Makarska, svečano je u nazočnosti velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti otvorena u petak, 3. svibnja 2024. godine, u Gradskoj galeriji “Antun Gojak” u Makarskoj.

O izložbi su govorili Hiba Mustafić, predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak i Ecija Kuljiš, predsjednica HKD Napredak Makarska dok je moderator otvorenja izložbe bio Josip Karamatić, v.d. ravnatelja Gradske galerija “Antun Gojak”. Predgovor izložbe pročitala je Josipa Balajić, uposlenica Gradskog muzeja Makarska.

U gazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti zbor Podružnice Makarska pod vodstvom Jure Šabana Stanića.

“Pontes” je izložba slika 37 autora Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja je makarskoj publici predstavljena u različitim tehnikama i formatima. Izložba nudi svojevrsno bogatstvo raznolikosti u pristupu likovnom stvaranju na već određenu temu, različitih tehnika što predstavlja jednu od vrijednosti ove likovne izložbe.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak djelujući diljem svijeta uistinu u svojoj jedinstvenoj misiji i gradi mostove, a što čine i umjetnici Udruge, stvarajući i u svojoj slobodi oslikavajući i spajajući, ponekad i nespojivo.

Slikarska platna su tako godinama tkala mostove između svitanja i smrknuća, rađanja i raspeća, tihih rijeka i bučnih vodopada, zajedništva i samoće, sna i jave, ljeta i zime, proljeća i jeseni, svjetlosti i tame, bujanja i opadanja inteziteta, ali u konačnici mostove između gradova, zemalja, pa i kontinenata.

Svatko u svojoj individualnosti satkao je i “Pontes” između svoje duše i nastalog djela, obojenog unutarnjim stanjima bića, impresioniranog i ekspresioniranog, a što je najbitnije, slobodnog.

Mostovi povezuju, mostove se može i ostaviti iza sebe, može ih se sagraditi, a nažalost i porušiti, pa se tako radi o građevini odgovornoj za mnoge metafore. Pontes nije samo obična funkcionalna konstrukcija, te mu se tako pripisuju i estetska vrijednost i političko-društvena funkcija i što je najznačajnije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a tako ni ova značajna djela koja i jesu most, ali onaj koji čini se samo može spojiti, koji levitira tu među dušama, koji nema naizgled čvrste konstrukcije, ali koji je neurušiv i nesalomljiv, most umjetnosti, pontes kulture.

U okviru zajedničkog projekta “Pontes” u mjesecu listopadu tekuće godine u Sarajevu će biti upriličena izložba slika članova likovne sekcije HKD Napredak Makarska.

Realizacija ovog projekta podržana je od strane Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img