SDA ZAPRIJETILA VISOKOM PREDSTAVNIKU

“Poništite entitetski zakon o lijekovima ili ćete snositi posljedice”

Nakon što je na jučerašnjoj posebnoj sjednici NSRS-a usvojen zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS iz SDA su izdali službeno priopćenje kojim upozoravaju da on predstavlja izravan napad na Ustav BiH.

“Konkretno, grubo se krši članak 1. stavak 4. koji jamči jedinstven ekonomski prostor BiH, kao i članak 3. stavak 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove BiH kao dodatna državna nadležnost.

Oni navode da je, s obzirom na to da je ovim zakonom previđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda BiH, jedina instanca koja može pravovremeno reagirati jeste Ured visokog predstavnika.

SCHMIDT: Ovo je ozbiljan napad na integritet BiH, pozivam političare na dijalog

“Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivno djelovanje, a to je – kako je u svom priopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik – narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti”, navode.

SDA napominje da je OHR isto tako, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1. listopada 1999. poništio pet zakona kojima je Narodna skupština RS pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona.

“S obzirom na to da je OHR tada reagirao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obvezuje da to učini i sada”, navode iz SDA./HMS/

Pozvali su visokog predstavnika da do 28. listopada, kada su, kako su istaknuli u SDA, najavljeni novi neustavni zakoni NSRS usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni entitetski Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, prenosi Fena.

“Time će spriječiti pogubno djelovanje ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice”, priopćili su iz SDA./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije