DRVAR I GRAHOVO

Poništena dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, otpad će biti vraćen u Italiju

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma poništilo je dozvolu za uvoz otpada firmi “Krom reciklaža” iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Također, kako je objavljeno na web stranici federalnog Ministarstva okoliša i turizma, zatraženo je od Tužiteljstva Hercegbosanske županije da ispita okolnosti registracije kompanije “Krom reciklaža”, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.

– Ovaj korak uslijedio je nakon što firma ‘Krom reciklaža’ nije ispoštovala sve procedure koje su joj naložene. Potpuno mi je jasno da su građani uznemireni. Pozivam ih na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se završe sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju – rekla je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma dodajući da je otpad neopasan i da je sirovina za proizvodnju.

Također, naglasila je da je ovo prvi put da institucije poduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla te da je ranije bilo slučajeva da bh. firme izvezu otpad u europske zemlje i da uslijed određene neregularnost taj otpad bude vraćen u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASTE BROJ ŽRTAVA

U eksploziji u Bejrutu poginulo 135 ljudi, ranjeno ih je oko 5000, stotine nestalih

Libanonski ministar zdravstva Hamad Hassan izjavio je za televiziju Al-Manar da je u eksploziji u Bejrutu stradalo ukupno 135 ljudi, a ozlijeđeno ih je...