POMPEO: Ako bude potrebe, Trump će pokrenuti vojnu akciju protiv Turske

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je predsjednik SAD Donald Trump spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ukoliko bude potrebe za tim.

Pompeo je razgovarao s Winfriedom Frostom za CNBC vijesti, a između ostalog, dotakli su se i trenutnog prekida vatre u Siriji i situacije u Ukrajini. Pompeo je u razgovoru s Frostom odbio otkriti crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi pričati o planovima predsjednika i o tome hoće li se poduzimati strašni pothvat upotrebe vojne sile, prenosi Avaz.ba.

Osim toga, dodao je da će Washington prvenstveno upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

– Sigurno ćemo ih upotrijebiti. To je ono što prvenstveno koristimo – rekao je Pompeo.

Američki potpredsjednik Mike Pence je prošlog tjedna objavio sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD-u na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Dogovor o primirju je odmah kritiziran, čak i od strane republičkih saveznika u Kongresu, koji su rekli da je primirje Turskoj dalo sve što je željela. Pompeo je stao u obranu sporazuma, rekavši da je u potpunosti uvjeren da je prekid vatre spasio mnoge živote.

– Ne samo živote kurdskih boraca, već i nacionalnih manjina u toj regiji – rekao je Pompeo./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Objavljeni natječaji za upis učenika u prve razrede srednje škole fra Martina Nedića

Školski centar fra Martina Nedića i Srednja strukovna škola Orašje objavili su natječaje za upis učenika u prve razrede srednje škole za školsku godinu...