Poljska razvija “lunarni skakač” za neravne terene na Mjesecu

Istraživanja Mjeseca ulaze u novu eru zahvaljujući tehnološkim inovacijama, a poljska tvrtka Astronika razvija takozvani lunarni hopper.

Za razliku od tradicionalnih rovera, hopper je dizajniran za “skakanje” preko površinskih prepreka, što ga čini idealnim za navigaciju na izazovnom mjesečevom terenu. Europska svemirska agencija (ESA) financirala je razvoj ovog robota. Tvrtka Astronika nedavno je demonstrirala dovršeni lunarni nožni mehanizam “skakač” u Europskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Noordwijku u Nizozemskoj, piše Klix.

Poljski inženjeri dizajnirali su, izradili i testirali noge lijevka tijekom prve faze razvoja. Ovaj bi robot trebao nadopuniti sposobnosti rovera u provođenju znanstvenih istraživanja, budući da bez napora može prelaziti surovi krajolik prekriven regolitom.

“Ako hopper negdje zapne, to neće biti problem. Upravo mu je to zadatak, doći do mjesta do kojih nitko dosad nije pokušao doći, kao i napraviti mjerenja. Do sada je većina planiranih istraživačkih misija bila vrlo konzervativan. Roveri i lenderi šalju se samo na relativno ravan i siguran teren, koji nažalost daje samo znanstvene informacije o nedavnoj povijesti nebeskog tijela. Već tada se znalo da će se ti strojevi naći u neočekivano teškim uvjetima, a neki su se prevrnuli i postupno postala beskorisna.” rekao je Lukasz Wisniewski, glavni inženjer projekta.

Hopper je težak nešto manje od 10 kg i pokreće ga učinkoviti energetski sustav, a na Mjesecu može skočiti više od tri metra u visinu. Bit će opremljen kamerama i drugom znanstvenom opremom za izvođenje detaljnih studija površine Mjeseca. Također će moći analizirati sastav lunarne prašine, izvoditi spektrometrijska mjerenja i istraživati ​​razna druga svojstva regolita. Hopper bi mogao dosegnuti čak i polarna područja Mjeseca, koja su od posebnog interesa za svemirsku zajednicu i znanstvenike.

Iznimno je važno steći sveobuhvatan uvid u Mjesečevo tlo kako bi se površina Mjeseca mogla što bolje istražiti prije izgradnje budućih baza.

Hopper misije mogle bi smanjiti troškove budućih svemirskih misija pružanjem vrijednih informacija za buduće aktivnosti ljudi i vozila na Mjesecu. Planovi za lunarne misije su u punom zamahu, a nedavno najavljeni lunarni hopper mogao bi unaprijediti tehnologiju istraživanja svemira.

Takvi bi roboti mogli sletjeti i proučavati daleke svjetove poput Marsa i drugih nebeskih tijela poput asteroida. Ova tehnologija rješava probleme s kojima su se suočavale prethodne svemirske misije, uključujući prevrtanje lendera i zaglavljivanje na teškom terenu.

Nakon uspješne prezentacije, tvrtka se nada da će nastaviti s projektiranjem cijelog lijevka. Očekuje se da će ESA naručiti njegovu proizvodnju i koristiti je za lunarne misije. Njegova konačna verzija još nije otkrivena, ali se zna da bi mogao imati i kotače i noge za skakanje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img