POLITICO: Europska komisija će preporučiti otvaranje pregovora BiH s EU

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju EU, a očekuje se da će Europska komisija to objaviti u utorak, otvarajući put zemlji da konačno postane članica Unije, doznaje magazin Politico.

Europska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata u prosincu 2022. godine, a Europska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za Politico dva europska dužnosnika i jedan diplomat Europske unije.

Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima.

Diplomati i dužnosnici EU-a upozoravaju da se dogovor između 27 europskih zemalja – koji je potreban za službeni početak pregovora – vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da čelnici EU raspravljaju o preporuci za BiH na svom sastanku u Briselu sljedećeg tjedna.

Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke boravili su prošlog tjedna u Sarajevu kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Europska komisija također je trebala predstaviti dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje. No, ovaj dokument, koji je prvotno bio planiran za 27. veljače, sada je odgođen za 20. ožujka, pokazuje najnoviji dnevni red Europske komisije u koji je Politico imao uvid./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img