POLITICO: EU će otvoriti pregovore s BiH, ali kasnije…

Europski lideri planiraju dati zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom, vidljivo je iz nacrta dokumenta od 19. ožujka u koji je Politico imao uvid.

Politico podsjeća da je EU dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija prošlog je tjedna dala pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, koju sada planiraju slijediti i europski lideri.

Tekst uključuje uvjete za pregovore o pristupanju, navodeći da sljedeći dio procesa može započeti “tek kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022. godine”, što znači da BiH treba ostvariti više napretka u svojim obvezama prije nego što može ući u blok.

Trenutni nacrt će biti razmatran od strane veleposlanika EU-a u srijedu, a u četvrtak će isto učiniti i lideri zemalja EU. Neki diplomat su optimistični da će trenutni smjer o Bosni i Hercegovini na kraju biti usvojen od strane lidera.

Jedan diplomat iz zemlje koja je početno bila skeptična prema napretku BiH do sada, a koji je zatražio anonimnost kako bi otvoreno raspravljao o temi, rekao je da je drugi dio paragrafa ključan. “Sve reforme koje smo dogovorili zaista trebaju biti dovršene prije nego što se može dogoditi sljedeći korak za BiH.”

Uoči summita u četvrtak, sedam europskih zemalja pozvalo je svoje kolege da prate preporuku Europske komisije o BiH. Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija rekle su da bi blok trebao “iskoristiti trenutni zamah i trenutni prozor mogućnosti”, prema pismu koje je ranije izvijestio Politico./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img