REAKCIJE

Političari iz Republike Srpske oštro protiv prijedloga SDP BiH

Političari iz Republike Srpske jednoglasno su odbacili prijedlog ustavnih amandmana kojeg je SDP BiH uputio Parlamentu BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Borenović: Neće dobiti našu podršku

– Amandmani SDP na Ustav BiH su apsolutno neprihvatljivi i nepotrebni. Jasno je da prijedlozi o uvođenju “predsjednika, potpredsjednika i premijera BiH” neće dobiti našu podršku u Parlamentu BiH. A prijedlog o povećanju broja zastupnika u ovoj ekonomskoj besparici je “no comment” – napisao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na Twitteru.

Podsjetimo, SDP je Parlamentu BiH uputio prijedlog ustavnih promjena, zapravo modificirani “travanjski paket”, a koji se odnosi na izmjene kojima bi se uvela funkcija jednog predsjednika i dva dopredsjednika BiH, umjesto Predsjedništva BiH, ali i funkcija premijera, umjesto predsjedatelja Vijeća ministara. Uz to SDP predlaže da se predsjednik i dopredsjednici BiH biraju u Parlamentu, a da izaslanike Doma naroda Parlamenta BiH bira Zastupnički (građanski) dom.

SDP-ov prijedlog naći će se pred zastupnicima Parlamenta BiH 9. prosinca.

Stevandić: Sarajevo uništava državu paraobavještajnim dejstvom

Šef Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić ocijenio je da je SDP prijedlozima amandmana na Ustav BiH krenuo u nemoguću misiju, jer dobro znaju da za to nema suglasnosti najmanje dva naroda i jednog entiteta.

– Pravo je čudo da gospoda iz SDP-a nisu primijetila da se država uništava paraobajveštajnim i obavještajnim dejstvom kolega iz SDA koji kreiraju afere, prisluškuju, podmeću i bave se poslovima koji su izvan bilo kakvog zakonskog, logičkog i normalnog – rekao je Stevandić Srni.

Novaković Bursać. SDP-ov prijedlog apsurdan

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra apsurdnim i neprihvatljivim SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH. Ona je poručila poručila da nema nikakve šanse da budu usvojeni.

“Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći nu komisijsku fazu Zastupničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava skrenuti pažnju na sebe i svoj politički program”, rekla je Bursać Srni.

Prema njenim riječima, do koje je mjere prijedlog amandmana apsurdan i neprihvatljiv najbolje ilustruje jedan od prijedloga u vezi s nadležnošću razine BiH, a koji prema ideji SDP-a, obuhvaća “i sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom”, što se ne može naći niti u jednoj ozbiljnoj, složenoj zemlji.

“Osim što se ovakvim prijedlozima gube dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuira javnost, posebno u Federaciji BiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amnadmana navodi zahtjev institucija EU, što uopće nije tačno”, naglasila je Bursać.

Ona je ocijenila da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njime izravno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcioniraju na razini BiH, kao što su Sud i Tužiteljstvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih “poustave”.

“Ovakvim pristupom promjenama Ustava ova stranka obezvređuje politički dijalog i sam značaj procesa ustavnih promjena u BiH”, zaključila je Bursać./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije