Policijski službenici Granične policije BiH Halilović i Mijović optuženi za korupciju

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nijaza Halilovića (1973) iz Goražda i Đorđa Mijovića (1991) iz Istočne Ilidže, policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, oni se terete da su 26. kolovoza 2021. godine na MGP Hum, općina Foča, “obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih osoba Granične policije BiH, raspoređenih na poslovima prvooptuženi vođe tima, a drugooptuženi policajaca granične kontrole osoba i vozila na ulazu u BiH, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti”.

– U optužnici se navodi da su optuženi navedenog dana, za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa i velikog broja zaraženih osoba, prilikom granične kontrole putnih isprava putnika autobusa – minibusa registarskih oznaka Republike Crne Gore, državljaninu Republike Albanije, koji nije imao potrebna Covid odobrenja i potvrde, nezakonito omogućili ulazak na teritoriju BiH, nakon što su od navedene osobe zahtijevali i primili novčanu korist, te na taj način za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist – navode iz Tužiteljstva BiH.

Dodaje se da su optuženi postupili protivno odredbama Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC), Zakona o strancima, Pravilnika o ulasku i boravku stranaca i Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

– Optuženi se terete da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH u vezi s članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je potvrdio./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img