SARAJEVO

Policija u kući na Stupu pronašla čak 151 migranta

Iz kuće u ulici Munira Gavrankapetanovića na Stupskom Brdu, policija je jutros izmjestila 151 migranta, koji su u njoj nelegalno boravili, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a Županije Sarajevo.

Kako je rečeno u policiji, akciju su pripadnici MUP-a Županije Sarajevo proveli zajedno sa pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Akcija je izvedena jutros između 8 i 10 sati, a nakon dojava građana, kao i prikupljenih operativnih podataka.

– U jednoj od kuća zatečen je 151 migrant. Njih 143 prebacili smo u kamp Ušivak, dok ih je osam preuzela Služba za poslove sa strancima – potvrdio je glasnogovornik MUP-a Županije Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

U ovom objektu i ranije se okupljao veći broj migranata zbog čega su se građani žalili policiji, a u studenom prošle godine je prilikom pada s ovog objekta jedan od njih zadobio teške ozljede.

Iz Službe za poslove sa strancima saopćili su da su u privatnom objektu koji ne posjeduje dozvolu za pružanje usluga smještaja pronašli 154 osobe, koje su sprovedene u prihvatne centre na obradu i utvrđivanje njihovog boravišnog statusa, s obzirom na to da nisu posjedovali identifikacijske dokumente kod sebe.

Poseban akcent kontrole je bio na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu sa kaznenim djelima počinjenim na području Županije Sarajevo.

– Tijekom kontrole je konstatirano da je određeni broj osoba imao vidne fizičke ozljede za koje će medicinski timovi u prihvatnim centrima u narednom periodu utvrditi porijeklo, te će biti izvršeni medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti. Zajedničko provođenje mjera i radnji Službe za poslove sa strancima zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a ŽS ima za cilj sprečavanje i sankcioniranje svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, pronalaska osoba u improviziranim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području grada Sarajeva – priopćila je Služba za poslove sa strancima.

U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole sačinjen je izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru i vlasniku objekta je uručen prekršajni nalog, te su obavješteni nadležni porezni i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz svoje nadležnosti.

– Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave postojanje nelegalnih smještajnih kapaciteta za boravak migranata, obzirom da postojanje istih može utjecati na narušavanje sigurnosnog stanja i stvaranje rizika od zaraznih bolesti – navodi se u priopćenju iz SPS BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARKOTIĆ GOSTOVALA KOD STANKOVIĆA

Evo kojih su se tema dotaknuli

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je u nedjelju da je broj od 56 novooboljelih u Hrvatskoj dobar jer pokazuej da...